ČSSD: Dalíkova pomoc Renčovi opět dokazuje korupci kolem premiéra

Praha - ČSSD považuje informaci o tom, že blízký spolupracovník premiéra Mirka Topolánka (ODS) Marek Dalík pomohl sehnat peníze na nový film režiséra Filipa Renče Na vlastní nebezpečí, za další důkaz "o korupčních praktikách premiérova nejbližšího okolí". Za nepochopitelné považují politici nejsilnější opoziční strany také to, že snímek sponzorovaly i České dráhy, tedy společnost dotovaná z kapes daňových poplatníků.

Na tiskové konferenci to uvedli předseda ČSSD Jiří Paroubek a místopředseda poslanců ČSSD David Rath. Topolánek již dříve řekl, že Dalíkův vliv je neoprávněně „démonizován“.

„Je to další ze série důkazů o politické korupci ve prospěch ODS či lidí s ní úzce spojených. Režisér Renč je totiž autorem volebních klipů ODS a sám ve volební kampani ODS aktivně vystupoval,“ tvrdí ČSSD. Za nepochopitelné považuje, že České dráhy jako státní společnost vynakládá prostředky na komerční projekty, „jejichž přínos pro zlepšení služeb jejich zákazníkům je mizivý“.

Politici ČSSD mají podezření, že se v tomto případě může jednat o skryté financování volebních kampaní ODS a navíc že prý nejde o ojedinělou praxi. Například České dráhy podle nich „prakticky financují“ časopis 51 PRO, který je blízký ODS. ČSSD proto v rámci poslaneckých interpelací bude po ministru dopravy Aleši Řebíčkovi (ODS) požadovat informaci o výši částky, kterou se České dráhy podílely na Renčově filmu a financování 51 PRO.

Za podivné pokládá ČSSD i financování občanských sdružení eStat, CEVRO či Becario - podle ČSSD je sponzorují firmy, které získávají v poslední době velké zakázky od státu či polostátních firem.
Dalík podle Mladé fronty Dnes poskytl Renčovi kontakty na firmy, které na snímek přispěly několika miliony korun. „Pomohl jsem mu čistě jako kamarádovi. Nic jsem za to nechtěl. Sám filmy produkovat nehodlám a hrát v nich už vůbec ne,“ řekl listu Dalík, který si ve filmu zahrál „epizodní roličku“. Dalík připomněl, že Renč pomohl ODS, když pro ni předloni natočil předvolební spot ve stylu Indiana Jones.

Kvůli Dalíkovi čelil premiér Topolánek již několikrát kritice. Minulý týden se objevily spekulace o zachování daňového zvýhodnění stravenek. Podle České televize si údajně tuto výhodu „objednala“ soukromá firma Sodexho Pass, jež stravenky prodává, u zprostředkovatelské agentury No comment! Ta patří podnikateli Pavlu Juklíčkovi, jehož bratr Petr spoluvlastní firmu New Deal Communications, jejímž nejvyšším šéfem je Dalík. Topolánek reportáž odmítl jako lživou a chce zvýhodnění stravenek zrušit.