Za vraždu Němce výjimečné tresty

Plzeň - Trojice mladých lidí dostala za vraždu německého občana výjimečné tresty ve výši 17,5 a 16 let. K trestu odnětí svobody v délce 17,5 roku byli u Krajského soudu v Plzni odsouzeni osmadvacetiletá Michaela Karbanová a její o rok mladší manžel Filip. S šestnáctiletým trestem od soudu odešel jejich známý, pětadvacetiletý Miroslav Kozmér.

Soud konstatoval, že obžalovaní vraždili zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Rozsudek není pravomocný. Karbanová se dnes soudního verdiktu nezúčastnila a požádala o svou nepřítomnost pří soudním jednání. Soud uznal všechny tři vinnými už před deseti dny. Tehdy ale muselo být jednání odročeno, když Karbanová zkolabovala při čtení rozsudku.

Podle verdiktu pozvala Karbanová v noci z 1. na 2. června loňského roku do bytu v Karlových Varech německého občana s úmyslem získat majetkový prospěch. Přitom věděla, že Karban s Kozmérem ho chtějí usmrtit. V bytě oba muži na Němce zaútočili. Jeho mrtvé tělo rozřezali a zabalili do potravinářské fólie a osmi igelitových pytlů. U Krásna na Sokolovsku jej později zakopali. Z platební karty oběti vybrali přes 40.000 korun, pokusili se také prodat cizincův vůz v hodnotě 390.000 korun.

Kozmér pracoval jako štábní rotmistr u elitní armádní brigády v Žatci. Podle soudu se také dopustil nedovoleného ozbrojování. Podíl na vraždě Kozmér u soudu popíral, prý jen pomáhal odklízet tělo. Podle verze manželů měl naopak smrt cizince na svědomí právě on.