Zástupci církve a Hradu podepsali dohodu o užívání katedrály

Praha - Zástupci katolické církve a Pražského hradu dnes podepsali dohodu o společném užívání katedrály svatého Víta. Mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora a mluvčí prezidentské kanceláře Petr Hájek mají o podepsané dohodě vydat prohlášení.



Z dohody podle deníku Právo vyplývá, že hlídání, provozní náklady a údržbu zaplatí stát a církev uhradí jen symbolický paušál 500 korun měsíčně. Dohoda má být uzavřena na dobu neurčitou. Právo píše, že církev nebude smět na katedrále, kterou soud nepravomocně přiřkl státu, vydělávat a nebude zavedeno žádné vstupné.

Správa Hradu bude mít na starosti zejména správu a údržbu zařízení a objektů, které jsou v turisticky využívaných prostorách. Církev má právo na využívání církevních objektů k liturgickým účelům, nikoli však k výdělečné činnosti.

Hrad má podle Práva na své náklady poskytovat své zaměstnance i smluvní partnery k plynulému provozu katedrály. Kapitula se zavazuje, že nebude v katedrále provozovat žádnou činnost za úplatu ani obchodní činnost - bude jen smět pořádat kostelní sbírky, musí také respektovat otevírací dobu objektů v areálu Hradu a uhradí poměrnou část za spotřebu energií i podíl na provozních nákladech při užívání katedrály k liturgickým účelům za paušál 500 korun měsíčně.

O tom, že uzavření dohody slíbila prezidentská kancelář už v dubnu minulého roku, mluvil v nedělním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce kardinál Miloslav Vlk. Uvedl tehdy také, že církev budovu katedrály předala, ale problémy se týkají jejího vnitřního vybavení, které nepochybně patří církvi.

Vlk se v nedělním v pořadu ČT shodl s ministrem kultury Václavem Jehličkou (KDU - ČSL) na tom, že katedrála by neměla být součástí připravovaného zákona o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi vzhledem k tomu, že jde pouze o jeden objekt. Věcný návrh zákona dnes schválila vláda.

Dohoda souvisí s 15 let trvajícím sporem mezi státem a církví o vlastnictví katedrály. Naposledy katolická církev podala odvolání proti zářijovému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, který přiřkl katedrálu svatého Víta s přilehlými nemovitostmi státu. Sporem se proto bude již potřetí zabývat pražský městský soud.