Přípravu debaty prezidentských kandidátů doprovázejí zmatky

Praha - Prezidentská kancelář odmítá informace, podle nichž Václav Klaus požadoval to, kdo má být na úterní plánované diskusi s jeho protikandidátem v prezidentské volbě Janem Švejnarem v senátorském klubu ČSSD. Klaus podle dnešního vyjádření vedoucího prezidentské kanceláře Jiřího Weigla od počátku akceptoval fakt, že jednání klubu bude otevřené.

Předsedkyně senátorského klubu ČSSD Alena Gajdůšková to potvrdila. „Ani ze strany kanceláře prezidenta ani ze strany vedení senátorského klubu nikdy nezaznělo, že by jednání mělo být uzavřeno. Požadavek Kanceláře prezidenta republiky ale byl, aby dotazy kladli pouze senátoři za ČSSD,“ uvedla. Z tohoto důvodu podle ní ztratila smysl fyzická přítomnost ostatních senátorů na této debatě.

„Vzhledem k tomu, že ostatní kluby již Václav Klaus navštívil a zodpověděl otázky jejich členů, shodly se obě strany na tom, že i v tomto případě má jít o debatu mezi senátory ČSSD a kandidáty na prezidenta,“ uvedl Weigl. „O změně místa konání diskuse a o vyloučení hostů z jiných senátních klubů rozhodlo asi vedení senátorského klubu ČSSD autonomně. My jsme to zjistili až po přečtení čtvrtečních novin,“ dodal.

Původně se měl duel prezidentských kandidátů odehrávat v senátním hlavním sále. Ve středu ale senátorský klub ČSSD oznámil přesunutí debaty do Zeleného salonku. „K této změně dochází na základě přání týmu prezidenta Václava Klause, který chce, aby dotazy byly kladeny jen ze strany senátorů ČSSD, a nikoli ze strany dalších senátních klubů. Senátorský klub ČSSD se rozhodl toto přání Václava Klause respektovat,“ uvedl ve středeční tiskové zprávě klubu jeho tajemník Ivo Hoffmann.

Debata se uskuteční v úterý 29. února, od třinácti hodin ji bude živě vysílat ČT24.