Žirovnický nedostane 50 milionů za policejní zásah

Praha - Pražský vrchní soud dnes s konečnou platností rozhodl, že bývalý šéf pražského Discolandu Sylvie Albert Žirovnický nedostane od ministerstva vnitra 50 milionů korun kvůli policejnímu zásahu. Žirovnický si odpykává šestnáctiletý trest za vraždu kamaráda, prodavače fotoaparátů Milana Honsedla.

„Soud zamítl odvolání jako nedůvodné,“ řekl Žirovnického právní zástupce Jaroslav Ortman. Žirovnický podal na úřad žalobu, v níž požadoval padesátimilionové odškodnění za průběh zásahu z března 2001, při kterém Žirovnického i jeho tehdejší ženu Sylvu zatýkala policejní zásahová jednotka. Bývalý šéf Discolandu tvrdí, že domovní prohlídka byla nezákonná, protože se zásah uskutečnil v jiném domě, než na který měli policisté soudní povolení. Navíc se prý k maželům policisté chovali hrubě a poranili je. Zásah měl narušit jeho domovní svobodu a ohrozil jeho život a zdraví.

Manžele zatýkala zásahová jednotka kvůli informacím kriminalistů, že jsou muž a žena ozbrojeni. Policisté při zásahu podle Žirovnického také zabili jeho psy, poškodili jeho majetek, ztratilo se mu asi 60.000 korun a on i jeho tehdejší manželka byli zraněni. Jeho bývalá žena Sylva měla dokonce v důsledku poranění potratit.

Inspekce ministerstva vnitra (IMV) neprokázala protiprávní postup úřadů. V případě záměny objektů šlo podle IMV o administrativní chybu, protože oba domy mají stejný vchod. Manželé při zásahu prý utrpěli pouze drobná poranění. Podle policie se ani neprokázalo, že by manželka Žirovnického byla v době zásahu těhotná a následně potratila. Psy policisté nezastřelili, ale umístili do útulku.