Ústavní soud odročil jednání o Lisabonské smlouvě na středu

Brno - Ústavní soudci odročili kvůli poradě jednání o souladu Lisabonské smlouvy s českým ústavním pořádkem na zítřek. Dokazování již skončilo, zazněly i závěrečné řeči. Během dnešního jednání promluvili zástupci Senátu, vlády i prezident Václav Klaus. Prezident a senátoři před soudem zopakovali, že mají pochybnosti, zda přenos kompetencí do Bruselu není v rozporu s českou ústavou. Vicepremiér Vondra Lisabonskou smlouvu hájil, podle něj je pro Českou republiku přijatelná. Soudci své rozhodnutí oznámí zřejmě zítra. Jednání začne v 10:00.

Ústavní soud dnes zrekapituloval stav věci a vyslechl si projevy senátorů, kteří navrhli přezkoumání smlouvy. Dále hovořil předseda sněmovny Miloslav Vlček, vicepremiér Alexandr Vondra a prezident Václav Klaus, jenž nešetřil kritikou dokumentu.

Místopředseda vlády Alexandr Vondra smlouvu hájil, podle něj nijak neomezí suverenitu státu a není v rozporu s českým ústavním pořádkem. „V bilanci nákladů a výnosů je Lisabonská smlouva pro Česko přijatelným výstupem,“ uvedl Vondra.

Představitel opoziční ČSSD a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve večerní reakci na průběh jednání připustil, že sociální demokraté mohou mít ke rozhodnutí soudu výhrady, hodlají ho však plně respektovat. Na základní podmínce co nejrychlejší ratifikace smlouvy, pokud možno do konce roku, i nadále trvají. 

Václav Klaus:

„Pokud by se ale opravdu všichni shodli, že Lisabonská smlouva je takové zlaté ořechové pro Evropu, že být musí a že je jedna jediná osoba, která by ji mohla zablokovat svým podpisem český prezident - tak to já neudělám.“

Klaus upozornil zejména na kolizi smlouvy s článkem 9 české ústavy. „Jeho narušením by byl porušen princip České republiky jako svrchovaného státu a České republiky jako státu se svrchovaností lidu,“ uvedl prezident pro ČT po dnešním jednání. Lisabonská smlouva podle něj vede k porušení těchto ústavních principů, a proto doufá, že tuto skutečnost ústavní soudci při svém rozhodování vezmou v úvahu.

Klaus během své závěrečné řeči řekl, že dnešní jednání soudu je pro něj deprimující: "Čekal jsem, že dojde na nějakou vzájemnou komunikaci, a ne, že jediné formulace, které od Ústavního soudu uslyšíme, bude: Vstaňte, soud přichází a Vstaňte, soud odchází. Myslím, že řada z nás očekávala, že tu bude i něco jiného."

Při odchodu z dnešního jednání nicméně uvedl, že pokud by Ústavní soud rozhodl o souladu smlouvy s českým ústavním pořádkem a schválil by ji i parlament, nebude její ratifikaci blokovat. „Není možné tlačit Iry k nějaké fatální změně rozhodnutí. Pokud by se ale opravdu všichni shodli, že Lisabonská smlouva je takové zlaté ořechové pro Evropu, že být musí a že je jedna jediná osoba, která by ji mohla zablokovat svým podpisem český prezident - tak to já neudělám.“

Václav Klaus během svého vystoupení na jednání Ústavního soudu o Lisabonské smlouvě
Zdroj: ČT24