Děčínská organizace ČSSD se postavila proti spolupráci s ODS

Teplice - Sociální demokracie v Ústeckém kraji musí řešit další spory. Děčínská organizace se postavila proti povolební spolupráci s ODS a přeběhlíkem Mirko Bernasem a pohrozila, že na ustavujícím zasedání zastupitelstva pro takovou radu tři její zastupitelé nebudou hlasovat. Složení rady Ústeckého kraje záleží na úterním rozhodnutí krajského vedení ODS. Pokud občanští demokraté takzvanou dohodu o spolupráci nepřijmou, začnou podle krajského předsedy Petra Bendy koaliční vyjednávání v kraji znova. Ustavující zasedání zastupitelstva je svoláno na středu.

Sociální demokraté nabídli ODS tři místa radních v jedenáctičlenné radě kraje, dnes padla varianta, že by jedním z nich byl náměstek hejtmana. V radě má zasednout někdo z odpadlíků z hnutí Severočeši.cz. V současné době existuje jediný, Mirko Bernas. Podle Bendy bude v případě úterního souhlasu ODS radním on. Sociální demokraté mají v zastupitelstvu 22 míst, ODS 13, KSČM 12 a za hnutí Severočeši.cz bylo zvoleno osm zastupitelů. 

Podle děčínské organizace jde ale o velkou koalici, kterou vyjednavači jen jinak nazývají. Vadí jim i spolupráce s přeběhlíkem Bernasem. „Máme problém vysvětlovat někomu, co je to dohoda o spolupráci, jestli jsme napůl oblečený nebo svlečený, jestli jedu na koloběžce nebo běžím,“ řekl ČT lídr kandidátky v kraji Jaroslav Foldyna (ČSSD). Dodal, že sociální demokraté by měli buď vytvořit koaliční vládu s KSČM nebo ODS, případně se snažit o menšinovou krajskou vládu. Podle Bendy ale to, že má někdo jiný názor nebo hlasuje nějak jinak, není o rebelování, ale o tom, že demokraticky vyjadřuje svůj názor.

Kdo bude novým hejtmanem se stále neví 

O personálním složení krajské rady a hejtmanovi se podle Bendy a předsedy krajské ČSSD Jiřího Šulce dosud nejednalo. Sociální demokraté chtějí spolupráci nabídnout komunistům, za jakousi deklaraci o programových shodách jim nabízejí místa ve vedení výborů a komisí. KSČM deklaraci minulý týden odmítla, jednat s ČSSD bude ještě dnes večer.

ČSSD ještě nezodpověděla ani další otázku - kdo nahradí Jiřího Šulce v hejtmanském křesle. Uvnitř strany se mluví například o místopředsedkyni Janě Vaňhové nebo radním Pavlu Koudovi. Definitivně ze hry ale není ani lídr kanditátky Jaroslav Foldyna.

Jaroslav Foldyna
Zdroj: ČT24
Vydáno pod