Novým prezidentem Soudcovské unie je Tomáš Lichovník

Praha/Benešov - Novým prezidentem Soudcovské unie byl dnes zvolen předseda Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou Tomáš Lichovník. Čtyřiačtyřicetiletý občanskoprávní soudce ve funkci vystřídá Jaromíra Jirsu, který stál v čele unie od roku 2002. Lichovník již ve vedení unie v minulosti působil, od roku 2005 zastával funkci viceprezidenta Soudcovské unie.

Lichovník chce jít stejnou cestou jako jeho předchůdce, k žádnému významnému názorovému posunu podle něj nedojde. „Podařila se řada věcí, zejména v posilování právního vědomí a v oblasti zefektivnění práce soudce,“ popisuje výsledky svého působení v čele unie Jaromír Jirsa.

Soudcovská unie prosazuje a chrání nezávislost soudců a také se například podílí na jejich vzdělávání. Původní i stávající vedení také spojuje jedno nové velké téma - novela zákona o soudech a soudcích, ve které jim vadí omezení délky funkčního období předsedů a místopředsedů soudů. Nelíbí se jim ani, že o jmenování nových funkcionářů by měl rozhodovat ministr a prezident.

„Časově omezený mandát předsedy soudu povede k tomu, že bude efektivní manažer. Pokud je dnes někdo v čele soudu 20 a více let, tak upadá do streotypu a nemůže kontrolovat efektivnost a rychlost rozhodování,“ myslí si ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle Lichovníka by mohli soudci nabídnout vlastní řešení. Tím by mělo být hlavně zmenšení vlivu exekutivy na spravedlnost a vytvoření soudcovské samosprávy.

Volby se účastnilo 80 delegátů, pro Lichovníka se vyslovilo 76 z nich, soudkyně pražského městského soudu Markéta Čermínová, která se o funkci rovněž ucházela, neuspěla.