Silnice pokryl sníh, na D1 se stala řada nehod

Jihlava - Zima se na silnicích přihlásila v plné síle. Přes noc nejvíc sněžilo v severních a západních Čechách, na hřebenech hor a na Českomoravské vysočině fouká silný nárazový vítr. Počasí komplikovalo dopravu na dálnici D1, kde od rána došlo k několika nehodám. Úsek mezi 154. a 156. kilometrem ve směru na Prahu byl dokonce uzavřen, srazilo se tam asi patnáct aut a čtyři nákladní auta. Podle předběžných informací se při nehodách na Vysočině dnes zranilo deset lidí, většinou lehce.

Potíže měla hlavně vozidla, která vyjela s letními pneumatikami. Na dálnici D1 jsou přitom mezi Humpolcem a Jihlavou zimní pneumatiky povinné. Značky jejich použití nařizují mezi 90. a 112. kilometrem od listopadu do konce dubna za každého počasí.

Sněžení a teploty pod bodem mrazu hlásí meteorologové také na noc a na neděli. Silnice jsou stále sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Vysočině se sněhové přeháňky vyskytují od pátku, od té doby napadlo několik centimetrů sněhu. Ve vyšších polohách se místy vytvářejí sněhové jazyky. Silnice I. tříd jsou po chemickém ošetření většinou
mokré, při sněžení se na nich objevuje rozbředlý sníh. Na méně
frekventovaných silnicích leží ujetá vrstva sněhu až do pěti centimetrů. 

Doprava na D1 asi hodinu stála také na 162. kilometru ve směru na Brno, kde kolem jedné hodiny havaroval kamion. Uniklo z něj kolem 300 litrů nafty, nehoda se obešla bez zranění. Podobná situace panovala i dopoledne na 108. kilometru u Jihlavy. V tomto místě hořelo osobní auto po srážce s kamionem. I tato nehoda se obešla bez zranění.

Do Krkonoš a Krušných hor raději s řetězy 

Silničáři komunikace sypali a prohrnovali pluhy. Doporučují opatrnost a do Krušných hor a Krkonoš sněhové řetězy. Na Frýdecko-Místecku hlásí zledovatělé úseky. Až do neděle se budou tvořit sněhové jazyky a závěje a kvůli teplotám kolem nuly hrozí náledí.

V pátek, kdy na Vysočině začalo sněžit, zasahovali hasiči celkem ve 34 případech. Z toho bylo 16 dopravních nehod, při nichž bylo zraněno deset lidí. Polovina havárií se stala na Havlíčkobrodsku. Na několika místech hasiči pomohli odstranit z vozovky spadlé stromy.

Pluh
Zdroj: ČT24/ČTK/AP