Pravidla pro bezpečnostní prověrky čekají změny

Praha - Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) bude moci při udělování bezpečnostních prověrek pečlivěji prověřovat, zda žadatel o přístup k tajným informacím nemůže být zkorumpovaný. S novelou zákona o ochraně utajovaných informací dnes souhlasila vláda. Nová podoba zákona by měla zkrátit dobu vyřizování žádostí o prověrku, snížit jejich počet a tím i administrativní zátěž pracovníků úřadu.

Topolánek zdůraznil, že zákon je „šit na míru“ podnikatelské veřejnosti. Podle ministra financí Miroslava Kalouska sníží zátěž státu o několik desítek milionů korun. Snížením administrativní zátěže by měl podnikatelské sféře ušetřit dokonce až tři miliardy, uvedl ministr.

Podnikatelé by měli sice nově za osvědčení platit poplatek, nebudou už ale prověřováni na nejnižší stupeň „vyhrazené“. NBÚ bude pouze sledovat, zda podnikatelé dodržují podmínky, které jim byly pro přístup k těmto utajovaným informacím stanoveny. Poplatek má podle úřadu snížit náklady státu i počet žádostí, neboť by o prověrku měly přestat žádat ty firmy, pro které je přístup ke státnímu tajemství hlavně věcí reklamy a ve skutečnosti jej moc nepotřebují.

NBÚ bude chtít konkrétní zdůvodnění, proč žadatel prověrku potřebuje

„Nepřiměřené finanční nebo majetkové poměry vzhledem k řádně přiznaným příjmům“ budou poté, co novela zákona případně vstoupí v platnost, patřit mezi základní důvody pro to, aby člověk prověrku nezískal. Podle NBÚ jde o preventivní opatření, které zamezí přístupu k utajovaným informacím osobám, u kterých je podezření, že svůj majetek získaly na základě korupčního nebo jiného nezákonného jednání.

Novela zavádí i další změny, například už nebude možné prokazovat se několika osvědčeními, NBÚ bude chtít od odpovědných míst konkrétní zdůvodnění, proč přesně určitý žadatel prověrku potřebuje. Změní se také podoba dotazníků, úřad si začne některé informace získávat sám ze státních databází - například údaje o občanském průkazu, podnikatelské činnosti či nezletilých dětech.