23 libereckých zastupitelů je obviněno kvůli prodeji pozemků

Liberec - Třiadvacet libereckých městských zastupitelů čelí obvinění z porušování povinností při správě cizího majetku. Důvodem obvinění je jejich hlasování z loňského dubna, při kterém posvětili prodej dvou pozemků o celkové výměře 3344 metrů čtverečních v liberecké části Doubí manželům Karlu a Libuši Volavkovým za 1,49 milionu korun bez výběrového řízení. Za takové počínání může být uložen trest od šesti měsíců do pěti let vězení.

Obvinění čelí všichni koaliční partneři, tedy zastupitelé ODS, ČSSD, Unie pro sport a zdraví, ale i zastupitel KSČM a dvě členky Strany zelených. Ti všichni hlasovali v loni v dubnu pro prodej dvou pozemků o výměře přes 3tisíce metrů čtverečních za necelých 1,5 milionu Kč bez výběrového řízení, nebo dražby. 

Některým zastupitelům už bylo obvinění doručeno nebo o něm vědí. K nim patří například zastupitel za KSČM Jaroslav Morávek. Také statutární náměstek primátora Ivo Palouš (ČSSD) sdělil, že si půjde obvinění vyzvednout na poštu. Zastupitelka za Unii pro sport a zdraví (USZ) Zuzana Kocumová už obvinění dostala. Rovněž liberecký primátor Jiří Kittner (ODS) si obvinění převzal v úterý. „Je to politický boj. Já nyní mohu podat na padesát trestních oznámení ohledně prodeje městských bytů, které také nebyly prodány za cenu obvyklou a bez výběrových řízení,“ uvedl Kittner.

Na netransparentnost prodeje upozornil opoziční zastupitel Jiří Šolc. „Na základě toho mne oslovil státní zástupce a začalo zřejmě vyšetřování. Prodej neproběhl transparentní formou, za normálních okolností se prodej veřejných pozemků provádí formou dražby či výběrového řízení. Tento pozemek byl prodán předem vybranému zájemci za cenu, která je nízká,“ uvedl Šolc.

Žalobce v obvinění upozorňuje také na to, že pozemek získal majitel autosalonu, který pronajímá radnici auta. Právě kvůli tomuto obchodnímu vztahu prý mohli politici odhlasovat výhodnější podmínky. Za kauzou vidí samotní zastupitelé většinou politický boj. „Věřím, že nikdo z mých kolegů včetně mě neměl v době hlasování žádný jiný úmysl než prosté schválení transakce,“ prohlásila členka zastupitelstva Zuzana Kocumová (USZ).

Obvinění zastupitelé se obžaloby nebojí a věří, že se celá kauza vysvětlí a nestane se soudním procesem. O abdikaci zatím neuvažují. Celá kauza se však podle zastupitelů dotkne hlavně obyvatel Liberce. Ti pro příště nebudou moci odkupovat například byty nájemců, pro které platí stejná pravidla jako u prodeje dvou klíčových nemovitostí.