Od ledna poprvé pro některé léky místo receptu s občankou

Praha - Lékárny budou od ledna příštího roku nově vydávat bez receptu některé léky, které dosud mohli lidé získat pouze na lékařský předpis. V prvních měsících příštího roku půjde nanejvýš asi o deset přípravků, zejména na nachlazení a kašel. Vybrané léky přitom lékaři budou pacientům nadále předepisovat. Zatímco léky na předpis bude lidem stejně jako dosud hradit zdravotní pojišťovna, léky bez receptu si budou muset sami zaplatit v plné výši.

Vznikne tak další kategorie léků. Dosud se rozlišuje mezi těmi, které jsou pouze na lékařský předpis, a mezi těmi, které jsou volně prodejné. Od ledna některé medikamenty vydá lékárník na základě identifikačního dokladu, kde je rodné číslo. Stačí tak průkazka zdravotní pojišťovny, případně občanský průkaz nebo pas.  

Pokud si lidé budou chtít léky zakoupit bez předpisu, lékárníci je nejprve informují o správném užívání léků. Pacientům budou moci vydat maximálně dvě balení na osobu a týden. Údaje o prodeji léku a počtu vydaných balení poté zanesou do centrálního registru. Důkladná evidence by měla zabránit tomu, aby se zneužívaly léky s obsahem pseudoefedrinu k výrobě drog. „Lékárník, kterému se objeví v jeho systému informace o tom, že se jedná pravděpodobně o zneužití, má hmatatelný důkaz k tomu, aby se rozhodl lék nevydat,“ uvedl ředitel Státního úřadu pro kontrolu léčiv Martin Beneš. 

Množství léků zařazených do prodeje se bude postupně zvyšovat, v konečné fázi by mohlo jít asi o stovku medikamentů. Mohly by mezi ně přibýt například tablety proti akutní migréně nebo přípravky typu postinor. Lidé také budou moci bez receptu získat léky, které obvykle berou na předpis a užívají je dlouhodobě, zapomenou si je však třeba nechat předepsat od lékaře. Lékárník jim je však vydá pouze v případě, že si ověří, že pacientovi lékař tento přípravek již dříve předepisoval.