Kdo povede Ústecký kraj, se zatím stále neví

Teplice - ČSSD v Ústeckém kraji nabídla ODS tři místa v radě kraje, osm radních by měli sociální demokraté. KSČM v krajské radě nezasedne. Po úterním koaličním jednání v Teplicích to řekl krajský předseda ČSSD Petr Benda. Sociální demokracie nepočítá s tím, že by ODS měla náměstka hejtmana. Podle krajského předsedy ODS Jiřího Šulce musí nabídku posoudit krajské orgány občanských demokratů. Jasné stále není, kdo bude hejtmanem Ústeckého kraje.

ODS bude nabídku ČSSD teprve posuzovat, zda ji přijme, by měla oznámit nejpozději do pátku. Ve spoustě bodů musí v případě dohody ustoupit. Kromě hrazení poplatků v krajských nemocnicích jsou to i možné změny v dopravní obslužnosti. „Je to nabídka, o které jsem ochoten v našem klubu diskutovat,“ uvedl lídr ODS na Ústecku Jiří Šulc. Občanští demokraté navrhovali ČSSD uzavření koalice, ta to ale odmítla. Podle Bendy by sice ČSSD pozvala do krajské rady ODS, ale nešlo by o klasickou koalici. „Vazba mezi ODS a některými lidmi z ČSSD je natolik pevná, že lze těžko očekávat jiná rozhodnutí,“ reagoval lídr ČSSD v krajských volbách Jaroslav Foldyna, který s takovým postupem nesouhlasí.  

Krajská rada může mít ještě jiné složení. Spolu s ODS a ČSSD by v radě mohli zasednout ještě zástupci nezávislých zastupitelů. Zatím se ale hovoří jen o Mirko Bernasovi, který se odtrhl od hnutí Severočeši.cz. Občanští demokraté chtěli po ČSSD pět míst v radě, jedno byli ochotní přepustit případným odpadlíkům z tohoto hnutí. Podle Foldyny se ale sociálním demokratům z Děčínska jednání s Bernasem nelíbí. Například proto, že jako kandidát do Senátu útočil na svého soupeře nominovaného ČSSD Jaroslava Sykáčka, který senátní volby nakonec vyhrál.

ČSSD chce s KSČM uzavřít deklaraci o programových shodách

Komunisté dnes dohodu o spolupráci se sociální demokracií, která by jim zajišťovala funkce předsedů několika výborů a komisí v Ústeckém kraji, odmítli. Krajský předseda KSČM Oldřich Bubeníček dnes po jednání v Teplicích řekl, že za podpis požadovali minimálně dvě místa v krajské radě. Jednání mezi stranami ale neskončila, budou pokračovat v pátek. ČSSD dala komunistům další nabídku, a to neuzavírat smlouvu o spolupráci, ale jen jakousi deklaraci o programových shodách.

Bubeníček dodal, že programy obou stran jsou si tak blízké, že KSČM nechce být opozicí a je ochotná deklaraci nejspíše podepsat. Jejich stranu by nezavazovala hlasovat pro všechny návrhy, které by ČSSD v zastupitelstvu předložila. KSČM by podpořila jen věci, které jsou stranám společné. Podle komunistů na to, aby dostali místa ve výborech a komisích, není nutná smlouva, protože je běžné, že opozice významná místa v těchto orgánech kraje dostane. Benda uvedl, že pokud nějakou deklaraci komunisté podepíšou, ČSSD jim bude chtít místa nabídnout. 
 

Volby do zastupitelstva Ústeckého kraje vyhrála ČSSD s 22 křesly. Do pětapadesátičlenného zastupitelstva se jako druhá dostala ODS s 13 mandáty. Následovala KSČM s 12 mandáty a hnutí Severočeši.cz s osmi místy.