Liberecká ČSSD chce koalici se Starosty a SOS

Liberec - Koaliční jednání v Libereckém kraji opět nabralo nečekaný směr. ČSSD totiž přizvala k jednání Starosty pro Liberecký kraj. Před týdnem přitom prohlásila, že se Starosty dál vyjednávat nebude. ČSSD má zájem vytvořit v Libereckém kraji společně s hnutím Starostové pro Liberecký kraj a Stranou pro otevřenou společnost středovou vládu, jejímž cílem bude prosazovat změny.

Lídr sociálních demokratů Stanislav Eichler uvedl, že ve hře jsou dvě až tři varianty a strany nyní hledají kompromisy. Starostové dostali od sociálních demokratů návrhy, které musí projednat ve svých klubech. K jednacímu stolu se vrátí v neděli odpoledne. Pokud Starostové na nabídku kývnou, bude v neděli zřejmě známa i kostra nové vlády. „Domluvíme se i na rozdělení resortů,“ podotkl Eichler.

Ve hře je prý jiná forma spolupráce než koalice

Podle lídra Starostů pro Liberecký kraj Martina Půty je ve hře jiná forma spolupráce než uzavření koalice. Způsob, jakým se Starostové budou na vládě podílet, nechtěla žádná ze stran prozradit. Nalezením jiné formy spolupráce by se však vyřešil důvod minulého krachu jednání, a sice, že Starostové nepřistoupí na podporu komunistů, která je nepřijatelná i pro část SOS.

Strana pro otevřenou společnost dnes večer opět oznámila, že má o vstup do koalicie zájem. Místostarosta Jablonce Lukáš Pleticha uvedl, že o počtu svých zástupců rozhodne ve čtvrtek krajský výbor SOS. Do koalice s ČSSD je rozhodnutá vstoupit za SOS zatím jen vedoucí členka kandidátky Lidie Vajnerová, která ale není členem SOS, nýbrž Volby pro Liberec.

Minulý týden se nejprve ČSSD nedohodla se Starosty a potom krajská SOS rozhodla, že nepůjde do koalice s ČSSD bez Starostů a za podpory komunistů. SOS a Starostové však vydali později prohlášení, ve kterém zdůraznili, že jedině trojkoalice je logickým řešením výsledku krajských voleb.