Vyšla dvě protichůdná zpracování odposlechů Františka Mrázka

Praha - Na veřejnost se vracejí telefonní odposlechy Františka Mrázka, ještě v nedávné době považovaného za bosse podsvětí. Redaktor deníku Mladá fronta Dnes Jaroslav Kmenta se v knize nazvané Kmotr Mrázek II snaží rozkrýt takzvaný případ Krakatice. Jako reakce na Kmentovu interpretaci však zároveň vychází kniha novináře Přemysla Svory s titulem Kmotr Kmenta. Svora se v ní snaží upozornit na možnou Kmentovu špatnou interpretaci případu.

Jaroslav Kmenta poskládal kauzu o prorůstání organizovaného zločinu do vysoké politiky z autentických dokumentů, tedy z výpovědí a policejních odposlechů. „Informace, ke kterým jsem se dostal, jsme si ověřili křížovým způsobem. Navštívili jsme desítky svědků. Vyslechli jsme politiky, jestli by nám mohli vysvětlit, jak se do takové situace, kterou popisujeme, dostali,“ vylíčil Jaroslav Kmenta přípravu své knihy.

Přemysl Svora jde proti zjištění reportéra Mladé fronty Dnes a uveřejňuje přepisy policejních odposlechů v surové podobě - bez komentáře, aby si čtenář mohl udělat vlastní závěr. „Dostal jsem nějaký materiál a na základě toho jsem se rozhodl, že musím vydat knihu v čisté podobě, protože MF Dnes se podle mě propůjčuje k nekalým politickým hrám,“ uvedl Svora.

„Popisovali jsme to, co je doložitelné, co jsme dokázali ověřit, to, co je prokazatelné a to, k čemu se aktéři měli možnost vyjádřit a v drtivé většině vyjádřili,“ hájí postup svého redaktora šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský.

Obě knihy vyvolaly silné emoce i diskuze mezi politiky a žurnalisty. „Novinář musí zvážit, jestli se nestává součástí nějaké zpravodajské hry. Hry, kdy dostává ten materiál jako užitečný idiot, který slouží jiným cílům,“ poznamenal Jaromír Volek z Katedry mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity v Brně.

Knihy vychází v době, kdy do Senátu z Poslanecké sněmovny míří novela trestního řádu, která pod pokutou zakazuje zveřejňování policejních odposlechů. I proti ní novináři brojí. Dnes například osm šéfredaktorů největších zpravodajských médií odeslalo do horní komory otevřenou výzvu pro odbornou diskuzi o novém trestním zákoníku.

Kmotr Kmenta
Zdroj: ČT24