Soud potvrdil matce za vraždu čtrnáctidenní dcery osm let vězení

Praha - Odvolací senát pražského vrchního soudu dnes vyměřil Lucii Rokošové za udušení její čtrnáctidenní dcery opět osm let vězení. Potvrdil tak únorový verdikt Městského soudu v Praze, proti kterému se osmadvacetiletá žena odvolala s tím, že byla v době činu nepříčetná. Stejný trest uložil vrchní soud Rokošové již před více než čtyřmi lety, jeho rozhodnutí však Ústavní soud loni zrušil.

Rozsudek je pravomocný, advokát Rokošové Pavel Kavinek však hodlá podat další dovolání k Nejvyššímu soudu. Zároveň chce pro svoji klientku zažádat o odložení trestu.

Kavinek dnes u soudu, ke kterému se obžalovaná žena nedostavila, nadále trval na tom, že její skutek nebyl úmyslný, a proto jej nelze kvalifikovat jako vraždu. „Lucie Rokošová si neuvědomovala následek svého činu, nemohla o něm tedy rozvažovat,“ uvedl v odvolání. Podle něj se tak vyjádřili i Ústavní soud a znalci. V tom mu však odvolací senát nedal za pravdu.

„Není pochyb, že obžalovaná nepříčetná nebyla,“ prohlásil soudce Martin Zelenka. Kvůli posouzení jejího psychického stavu si i k dnešnímu odvolacímu jednání přizval znalce, kteří již vypovídali v hlavním líčení. Ti zopakovali, že průměrně inteligentní člověk si musí uvědomit, že dušením dítě zabije. Takovou úvahu však Kavinek označil za „deformování důkazů“.

K tragédii došlo v listopadu 2002 v bytě manželů Lucie a Daniela Rokošových. Dítě celou noc plakalo, matka mu proto ráno přikryla plenou obličej a udusila jej. Podle soudu měla alespoň nepřímý úmysl dceru zabít.