Topolánek chce dnes projednat reformu zdravotnictví

Praha - Premiér Mirek Topolánek plánuje dnes během jednání vlády projednat čtvero reformních zákonů ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Některé pasáže chystané reformy ale prý zásadně nevyhovují koaličním lidovcům. Už v pondělí o tom s ministrem Julínkem hovořil předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Mirek Topolánek, který usiluje o brzké odeslání reformních zákonů do Poslanecké sněmovny, řekl, že možná kontroverzní části reformy z jednání vláda vynechá. „Existuje určitá dohoda mezi ministerstvem a Jiřím Čunkem, že ty věci, které v této chvíli blokují projednávání, budou během jednání vlády z těchto bodů vypuštěny,“ uvedl premiér.

Lidovci mají největší výhrady k zákonu o specifických zdravotních službách, který upravuje potraty. Lidovcům především vadí, že by zákrok v ČR mohly podstoupit cizinky. Ministerstvo ale oponuje, že tato změna je nutná kvůli souladu s evropským právem. Občané EU totiž mají v dané členské zemi nárok na stejné služby jako místní. Další pro lidovce problematická změna se týká matek do 16 let. Pokud by dívky měly na potrat jiný názor než jejich rodiče či jiný zákonný zástupce, rozhodoval by soud.

Premiér Topolánek lidovce v médiích upozornil, že pokud chtějí ve vládě pokračovat, měli by respektovat její schválené programové prohlášení. Ke stávající podobě reformy mají své výhrady také zelení, kteří o zdravotnictví chtějí ještě jednat v koalici.

Česká lékařská komora zákony odmítla  

Prezident České lékařské komory Milan Kubek včera vyzval vládu, aby Julínkovy zákony vůbec neprojednávala s odůvodněním, že se proti nim postavilo 80 procent delegátů víkendového sjezdu komory. Tři ze zákonů prý obsahují závažné věcné chyby.

Julínek připravil čtyři zákony, a to o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění.

Normy posuzovala i Legislativní rada vlády. Podle ní je novela o veřejném zdravotním pojištění v rozporu s právem Evropských společenství, ale po zapracování připomínek doporučili členové rady vládě zákony schválit.

Jiří Čunek
Zdroj: ČT24