Havel se cítí lépe a doufá, že stihne premiéru filmu o sobě

Praha - Exprezident Václav Havel se v nemocnici cítí dobře a doufá, že se 30. ledna bude moci zúčastnit premiéry celovečerního filmu Občan Havel, uvedl Havlův tajemník Jakub Hladík. Havel byl v sobotu hospitalizován kvůli srdeční arytmii. Podle Hladíka zatím není jasné, kdy bude propuštěn. Záleží to na rozhodnutí lékařů.

„Včera (v neděli) odpoledne působil Václav Havel dobře a odpočatě,“ uvedl Hladík. Snad bude moci z nemocnice odejít v nejbližších dnech, dodal. Pokud to půjde, Havel by podle něj rád zavítal na premiéru hry Višňový sad v Divadle na Vinohradech, kde hraje jeho manželka Dagmar. Ta je plánována na začátek února, už tento pátek je ale první představení.

Kde jednasedmdesátiletý Havel leží, nechtěl Hladík ani dnes uvést. Podle Mladé fronty Dnes je bývalý prezident v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde se prý v poslední době léčil s bronchitidou. Mluvčí IKEM to nepotvrdila. V Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích, kde se Havel v minulosti také léčil, není, uvedla její mluvčí.

Tuto sobotu se měl exprezident zúčastnit předpremiéry dokumentárního filmu Občan Havel. Celovečerní dokument, který o Havlovi natočil Pavel Koutecký a dokončil Miroslav Janek, bude mít 11. února mezinárodní premiéru na festivalu Berlinale. Do českých kin bude uveden koncem ledna.

Zdravotní potíže trápí Havla řadu let. V minulosti mu lékaři kvůli zhoubnému nádoru odebrali velkou část pravé plíce. Trpí chronickou bronchitidou. Havla už dříve sužovaly i srdeční potíže. Před deseti lety v srpnu ho postihla porucha srdečního rytmu a půl hodiny byl v ohrožení života. V roce 2001 Havel kvůli srdeční arytmii krátce před odletem zrušil návštěvu Itálie.