Požár tržnice v Libuši je dohašený, jeho příčina se vyšetřuje

Praha - Požár největší pražské tržnice v Libuši už je po necelých dvou dnech dohašený. Část jednotek dobrovolných hasičů se po půlnoci vrátila na základny. Na místě ještě ráno zůstávalo asi 17 jednotek, které pokračovaly v dohašování a hledaly skrytý požár v konstrukcích. Nyní už hasiči pomalu odjíždí a na jejich místo přijíždí vyšetřovatelé. Majitelé se snaží do obchodů dostat, policie je ale zatím na místo nepustila. Škody půjdou podle prvních odhadů do desítek milionů korun, v tržnici bylo uskladněné zboží na vánoční trh.

Příčiny požáru už se zkoumají, na místo dorazila část vyšetřovacího týmu, zbytek by měl dorazit během večera a víkendu. Příčina požáru zatím známá není, mohlo jít o technickou závadu, neopatrné zacházení nelze vyloučit ani úmyslné zapálení. Téměř dvě třetiny budovy byl zničeny.

Rozptylové podmínky se v okolí zlepšily a zápach už není téměř cítit. Podle meteorologů se situce zlepší po dnešním ochlazení vzduchu. Oheň začal v tržnici Sapa hořet ve čtvrtek po půlnoci. Silný zápach tavících se plastů byl cítit ve velké části Prahy. Hasiči si již dopoledne mysleli, že mají požár pod kontrolou, oheň se však rozšířil do východní části budovy, takže se zásah zkomplikoval.

V Praze pomáhal vrtulník hasit budovu poprvé

Vít Pernica:

„Bylo to opravdu masivní nasazení. Pravděpodobně se od požáru rafinerie v Litvínově před 15 lety jedná o největší společné nasazení hasičů z ČR.“

Oheň se podařilo dostat pod kontrolu až kolem 16:00, když byl do akce nasazen speciální policejní vrtulník určený primárně pro lesní požáry, který shazoval nad hořící halou vodu z vaku. Podle mluvčího pražských hasičů Víta Pernici se jednalo o unikátní zákrok, v Praze pravděpodobně nikdy vrtulník budovu hasit nepomáhal.

Podle Pernici bylo v největším nasazení na místě 81 hasičských jednotek a 420 hasičů. Dva z nich se během akce zranili. Jeden utrpěl otřes mozku, když ho zasáhla padající konstrukce. Druhý z požárníků si údajně poranil nohu. Oba zranění muži byli převezeni do nemocnice na ošetření. Hasič s otřesem mozku byl již z nemocnice propuštěn. Pernica označil zásah za největší a nejsložitější za poslední čtvrtstoletí s výjimkou nedávného požáru na pražském Výstavišti.

Již dnes brzy ráno se snažili do areálu dostat vietnamští obchodnící, policie však nikoho dovnitř nevpustila. Přístup do části areálu jim byl povolen až po 46 hodinách. Většinu ohněm zničené tržnice budou policisté hlídat až do neděle.

Vietnamci
Zdroj: ČT24