Po dvaceti letech se komunisté vrací do krajských vlád

Praha - Komunisté se poprvé od listopadu 1989 vracejí do krajských vlád. Ve dvou regionech, Moravskoslezském a Karlovarském, budou rozhodovat spolu s ČSSD. V dalších dvou oblastech, na Vysočině a v Plzeňském kraji, komunisté sociální demokraty podpoří. Povolební vyjednávání přitom naznačuje, že na podobnou spolupráci dojde i jinde.

Podle politologů si ČSSD především testuje, jak lidé zareagují na její spolupráci s komunisty. „Zkouší, jak se bude česká veřejnost tvářit na spolupráci komunistů a sociální demokracie, a zároveň doufá, že sebere komunistům protestní étos,“ říká k tomu politolog Jan Kubáček.

Po dvaceti letech se komunisté vrátili do krajských vlád, když je tam ve středu pozvala moravskoslezská ČSSD, aby jim nabídla tři křesla radních. Dnes s komunisty stvrdili spolupráci na Karlovarsku.

Na Vysočině bude ČSSD vládnout s tichou podporou komunistů. A stejně se socialisté s KSČM dohodli i v Plzeňském kraji. „Programové zásady máme nejblíže s KSČM, samozřejmě,“ vysvětluje zastupitel Milan Chovanec.

Aby ale ČSSD neztratila středové voliče, nechce s komunisty vládnout všude. Jiří Paroubek proto dnes osobně dohlédl na uzavření dvou levostředových koalic. Na Královéhradecku ovšem do poslední chvíle koalici napadal tamní lídr Vladimír Dryml, který by nejraději vládl právě s komunisty. V Pardubickém kraji zvažovali sociální demokraté spolupráci s komunisty, nebo ODS. Nakonec ale v obou krajích zvolili menší strany.

Ke koalici ČSSD a komunistů dojde zřejmě i v Ústeckém kraji, předběžně se tam shodli na spolupráci v zastupitelstvu. Spolupráce sociálních demokratů a komunistů je na spadnutí také ve Středočeském kraji, kde je nejpravděpodobnější variantou menšinová vláda sociálních demokratů s tichou podporou KSČM. V dalších krajích jednání pokračují.