Středočeskou vládu ČSSD asi podpoří KSČM

Praha - Středočeská KSČM pravděpodobně podpoří menšinovou krajskou vládu ČSSD. Požaduje ale vzájemnou veřejnou podporu, která se bude odvíjet od programové shody. Uvedl po dnešním jednání krajské rady středočeské KSČM její předseda Stanislav Grospič. Výsledek jednání obě strany oficiálně oznámí v pátek v poledne.

Komunisté si podle Grospiče nadále myslí, že z hlediska naplňování bodů volebního programu obou stran by bylo lepším signálem pro voliče, kdyby ČSSD netrvala na jednobarevné krajské vládě a přenechala tři křesla zástupcům KSČM. Shodli se ale na tom, že prioritou je pro ně program.

ČSSD ze své představy menšinové krajské vlády nechce slevit a její volební lídr David Rath již avizoval, že by o něm nechal hlasovat i bez předem dojednané podpory komunistů. Varoval také, že pokud by jednání s KSČM zkrachovala, vládl by kraji dál dosavadní hejtman Petr Bendl (ODS).

Grospič upozornil, že ČSSD rozhodně nemůže počítat s tichou podporou. „Chceme oboustrannou veřejnou podporu s tím, že se bude odvíjet od základních programových bodů,“ uvedl. Za ústupek dnešní rozhodnutí krajské rady KSČM nepovažuje. „Nemyslím si, že to je ústupek. Je to konsenzus, ke kterému jsme dospěli v jednání,“ míní.

Před zasedáním podotkl, že ODS komunistům osm let neumožňovala účast v komisích rady a výborech zastupitelstva, a to ani symbolickou. „A my nejsme z těch, kteří by říkali, že by ODS neměla být nikde zastoupena,“ dodal.