„Český Fritzl“ vyvázl od soudu opět bez trestu

Ostrava - Krajský soud v Ostravě dnes opět zprostil 68letého invalidu z Ostravy Josefa Šablatůru podezření, že od roku 1983 znásilňoval svoji tehdy šestnáctiletou dceru Ludmilu. Měl s ní dokonce dvě děti, které jsou už dnes dospělé. Téměř vše je totiž promlčeno. Šablatůra tak vyvázl pouze s podmínkou za jediný prokázaný, ale dobrovolný pohlavní styk z roku 2005, který soud kvalifikoval jako trestný čin soulož mezi příbuznými. U činů, které údajně na dceři spáchal v době od roku 1989, které by ještě nemusely být promlčené, podle soudu existují pochybností o vině obžalovaného. Dnešní rozsudek ale není konečný. Odvoláním žalobkyně se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Podle soudu má na zprošťujícím rozsudku vinu špatná práce policie, státního zastupitelství a také vliv médií. Soudce uvedl, že řada svědků se nyní bojí vypovídat a senát tak nemá možnost dozvědět se pravdu. „Když existují pochybnosti, musíme rozhodovat ve prospěch obžalovaného,“ řekl.

Policie se případem začala zabývat od roku 1989. Podle údajně znásilňované dcery ji otec k souloži nutil několikrát týdně. K tomuto tvrzení však soud přistoupil skepticky. „V době, kdy byla dospělou ženou, vychovávala dvě děti a chodila do práce, mohla kdykoliv kontaktovat policii,“ zdůvodnil soudce. Podle něj ženě situace vyhovovala a v době, kdy měla i jiný vztah, už podstupovala rezignovaně soulož s otcem dobrovolně.

Dceři Josefa Šablatůry bylo 16 let, když ji začal znásilňovat. S jateční pistolí v ruce jí pak vyhrožoval, že ji zastřelí, pokud se komukoliv svěří. Dcera porodila první dítě v 17, druhé o rok později. Těhotná s ním byla celkem třikrát. Šablatůra ale tvrdí, že žádné děti nemá. „Jsem bezdětný,“ tvrdí. Testy DNA ale prokázaly, že je skutečně otcem své dcery a jejích dnes už dospělých dětí.