Regionální nemocnice se stále potýkají s nedostatkem dárcovské krve

Plzeň/Karviná - Transfuzní oddělení některých regionálních nemocnic stále postrádají dárcovskou krev a apelují na občany s pomocí. Fakultní nemocnice Plzeň se potýká s nedostatkem především negativního faktoru. "Uvítali bychom zejména dárce s krevní skupinou nula faktoru Rh negativního, kteří jsou jako univerzální dárci pro všechny ostatní. Potřební jsou ale samozřejmě i všichni ostatní," uvedla mluvčí nemocnice Renata Jeníková.

Malé zásoby krve se projevily především při několika velmi náročných operacích, které se bez transfuze neobejdou. Zároveň se pomalu začínají projevovat podzimní virózy a chodí o něco méně dárců. Nemocnice proto prosí dobrovolníky, kterým to dovoluje zdravotní stav, aby přišli co nejdříve k mimořádnému odběru. Akutní nedostatek krve dnes oznámila i nemocnice v Karviné-Ráji. Chybí jí především krevní skupiny A plus, 0 plus, B plus a A minus.

„Krve je nedostatek, protože nám přišlo méně dárců než obvykle, což se čas od času stává,“ uvedla zdejší mluvčí Hana Jakubková. Problémy s nedostatkem dárců podle ní mívají nemocnice obvykle v létě. „Léto jsme letos měli vyrovnané a potkalo nás to až teď na podzim,“ doplnila mluvčí. Na odběry krve mohou dárci přijít denně od 06:30 do 10:00.

Dárcem se může stát každý člověk ve věkovém rozmezí 18 až 65 let. Lékaři doporučují, aby se dobrovolník dostavil k odběru najezený, nikoliv však po konzumaci výrazně tučných jídel. Před odběrem by měl hodně pít, ne však alkohol. Krev se dělí na čtyři krevní skupiny. Nejčastější je skupina A, kterou má asi 40 procent lidí, krev skupiny nula má asi 35 procent lidí, skupinu B pak 15 procent a skupinu AB asi 10 procent osob.