Topolánek: Lisabonská smlouva v ČR letos ratifikována nebude

Praha - Česká republika letos pravděpodobně nestihne ratifikovat Lisabonskou smlouvu reformující Evropskou unii. Premiér Mirek Topolánek to dnes oznámil po setkání s finským premiérem Matti Vanhanenem. Podle Topolánka by mohla být přijata v prvním čtvrtletí příštího roku. Odsun schválení důležitého dokumentu by ale neměl být pro české předsednictví komplikací. Ještě na konci října při setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou přitom premiér tvrdil, že ratifikace může být ukončena do konce roku.

„Je zcela evidentní, že to v letošním roce nebude, řekl bych, že to je díky vnějším vlivům,“ připustil premiér. Ústavní soud odložil na žádost prezidenta Václava Klause projednávání souladu Lisabonské reformní smlouvy s českou ústavou o dva týdny. Klaus v původním termínu 10. listopadu jede na zahraniční cestu. Soud proto věc projedná až 25. listopadu. Vzhledem k ústavou daným lhůtám pro jednání českého parlamentu tak podle premiéra nebude možné přijmout smlouvu v letošním roce.

„Je to svým způsobem nepříjemné, protože budeme zemí, která bude vyjednávat s Irskem o jejich dalším postupu, a budeme zemí, která ještě nemá ratifikovanou Lisabonskou smlouvu,“ podotkl Topolánek. Irští občané v referendu smlouvu odmítli a Evropská unie, které bude od počátku ledna ČR půl roku předsedat, nyní řeší, co se zablokovanou smlouvou dál. Klaus po irském odmítnutí pokládá smlouvu za mrtvý dokument.

Premiér připomněl, že v podobné věci bude německý ústavní soud rozhodovat až v prvním čtvrtletí příštího roku a také Polsko smlouvu ještě neratifikovalo.