Případné změny vlády jsou v rukou premiéra, shodují se ministři

Praha - Ministři tří stran vládní koalice se dnes shodli, že záleží pouze na premiérovi Mirku Topolánkovi, kdo z členů vlády odejde v rámci chystané vládní rekonstrukce. V souvislosti s možným odchodem z vlády se nejčastěji skloňují jména ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, ministra vnitra Ivana Langera či ministra zemědělství Petra Gandaloviče.

„Někdy před rokem a půl jsem řekl, že se mi líbí britský systém, který zavedl Tony Blair v červnu, takzvaný re-shuffle, to znamená případné výměny ministrů,“ prohlásil zatím neurčitě Mirek Topolánek s tím, že je třeba do vlády vnést novou dynamiku. Jak se ale vláda změní, není příliš jasné.

Jednou z možných variant jsou přitom pouhé výměny ministerstev mezi koaličními stranami, což ale není pravděpodobné. „To by bylo příliš neprozíravé, krátkodeché, úzkoprsé, to ne,“ odmítá takovou možnost předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda.

Druhou variantou jsou definitivní odchody určitých ministrů z vlády. Jenže obětovat například ministra zdravotnictví Tomáše Julínka by znamenalo zlikvidovat jednu, byť neoblíbenou tvář reforem. Navíc s ministrem by nejspíš odešel i celý jeho reformní tým. "Jsou to dva roky práce, na které pracovali odborníci, které jsem shromáždil okolo sebe a jsou vázáni na mou osobu, to musím přiznat, uvedl Julínek.

„Zeptejte se, prosím, pana premiéra“

V ODS se v současnosti hovoří spíše o odchodu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, Topolánkův vnitrostranický rival Pavel Bém zase veřejně žádá odchod ministra vnitra a svého stranického kolegy Ivana Langera. Už delší dobu se mluví o nejistém křesle Petra Gandaloviče, který ale odmítá spekulace komentovat. "Zeptejte se, prosím, pana premiéra, říká k tomu Gandalovič.

Pravděpodobný lidovecký ministr, který by mohl odejít, je ministr kultury Václav Jehlička. „Ta vláda a její program je více než moje maličkost,“ prohlásil Jehlička. I ostatní ministři se shodují, že prioritou je úspěch vlády a případné změny v kabinetu jsou zcela v rukou předsedy vlády Topolánka. „Pokud to rozhodnutí padne, není jediný ministr, který by neměl pochopení, že stávající situace změny navodila a musí nastat,“ vysvětluje ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková.

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas k tomu říká, že po porážce podobné té, kterou utrpěla ODS v krajských a senátních volbách, bývají změny ve vládě standardní. „Od první sekundy, co jsem ministrem, tak vím, že ministr je jmenován a odvoláván na návrh předsedy vlády,“ zdůraznil Nečas.

Jistá se zdají pouze vládní křesla dvou předsedů menších vládních stran Martina Bursíka a Jiřího Čunka. Těžko představitelný je i odchod Karla Schwarzenberga nebo Alexandra Vondry těsně před evropským předsednictvím.

Rozhodne se až po sjezdu ODS

O personálních změnách kabinetu se zřejmě začne jednat poté, co se předseda lidovců a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek vrátí ze zahraniční cesty. Podle kuloárních zpráv se ale o konkrétních jménech a postech rozhodne až po prosincovém kongresu ODS a jeho výsledku.