Soud definitivně zamítl žádost Pitra a Provoda o obnovu procesu

Praha - Podnikatelé Tomáš Pitr a Miroslav Provod se definitivně nedočkají nového soudního procesu. Odvolací vrchní soud v Praze nevyhověl stížnosti jejich advokátů a potvrdil stanovisko pražského městského soudu, který v březnu žádost o obnovu jejich řízení zamítl. Pitr s Provodem byli v roce 2006 pravomocně odsouzeni k pěti letům vězení za daňové delikty z roku 1994. Podnikatelé obvinění od počátku odmítali. Pitr je nyní na útěku, trestu se vyhýbá. Provod je ve vězení.

Spolu s podnikateli potrestal soud ještě tři další muže. Obžaloba je vinila z toho, že vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur a připravili stát o zhruba 51 milionů korun. Pitr s Provodem se na nezákonně vyžádané dani z přidané hodnoty podle soudu obohatili o téměř 23,5 milionu korun.

Městský soud původně Pitra, Provoda a další dva muže obžaloby zprostil, jeho rozhodnutí však zrušil odvolací senát. V listopadu 2005 již prvoinstanční soud vynesl odsuzující verdikt. Provodovi vyměřil devět let, Pitrovi 8,5 roku. Pražský vrchní soud jim pak tresty zmírnil. O obnovu procesu žádali podnikatelé již podruhé.

Pitr sice asi v polovině roku 2007 převzal soudní výzvu, aby nastoupil do vězení, nakonec ale uprchl. Podle spekulací médií se skrývá v zahraničí. Je na něho vydán tuzemský, evropský a mezinárodní zatykač. Provod do vězení nastoupil v červnu 2007.

Pitr je považován za jednoho z nejbohatších lidí v zemi, spojován je s potravinářskou firmou Setuza. Setuzu ovládla skupina lidí, kterou údajně řídil Pitr v roce 2000 po pádu Investiční a poštovní banky. Média spekulovala o Pitrových vazbách v politice i v podsvětí. Mezi jeho i Provoda známé a spolupracovníky patřil například zavražděný kontroverzní podnikatel František Mrázek. Pitr se angažoval i v dění kolem privatizace Unipetrolu.

Areál Setuzy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod