Zaorálek: Vláda nemá mandát, aby rozhodovala o radaru

Praha - Dnešní jednání parlamentu může výrazně napovědět, jestli v České republice dojde k výstavbě americké radarové základny či nikoliv. Poslanci, kteří se scházejí poprvé od krajských a senátních volbách, mají v řádném programu plánované schvalování novely trestního zákoníku či nové podoby protikuřáckého zákona. Pro hlasování o radarových smlouvách musí proto některý z poslanců vznést návrh o zařazení tohoto tématu do programu zasedání. Opozice v čele s ČSSD se chce podle očekávání zasadit o odklad hlasování. V ranním Studiu 6 České televize to potvrdil místopředseda poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Dnešek se v případě zařazení ponese v projednávání prvního čtení, konečný verdikt poslanecké sněmovny v otázce radaru se dá očekávat v následujících dnech až do pátku. „Pokud v prvním kole dojde k zamítnutí, znamená to de facto konec vyjednávání o radarové základně v Česku. Já však věřím, že právě dnešní schůze může znamenat začátek vzájemného jednání s opozicí o možnostech schválení,“ tvrdí místopředseda zahraničního výboru poslanecké sněmovny Tomáš Dub. 

Hlavní argument pro odklad hlasování o obou smlouvách vysvětlil místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Vláda v současné době prý nemá takovou pozici, aby mohla o smlouvách, zavazujících zemi na desítky let dopředu, rozhodovat. „Vyzval jsem vládu, aby důležité hlasování o radaru či církevních restitucích odložila, neboť po volbách je její mandát silně otřesen,“ vysvětluje Zaorálek. S ohledem na výsledek senátních voleb místopředseda sněmovny odmítá projednávání také v rámci horní komory Senátu. Ta by v případě schválení mohla o výstavbě radaru hlasovat již zítra.

V okolí obou komor se již od 8:00 schází odpůrci radaru i zástupci hnutí NE ZÁKLADNÁM. Odkazují se na výsledek voleb, který byl podle jejich slov znamenal referendum o výstavbě radaru.