Přijdeme o předsednictví? Zainteresovaní lidé se neshodují

Praha – Úvahy o možnosti, že Česko přijde o předsednictví Evropské unii, jsou podle české velvyslankyně u EU Mileny Vicenové neopodstatněné. "Tyto spekulace se odehrávají pouze v médiích a my je důrazně odmítáme," řekla diplomatka. Částečně se k ní přidává také pařížský zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd, který sleduje dění z francouzského pohledu. Ačkoli prezident Nicolas Sarkozy podle něj netají své ambice na prodloužení svého vlivu na EU, značná část obav, které panují v Česku, vyplynuly ze špatného překladu článku v listu Le Figaro. Předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček ovšem považuje ztrátu předsednictví za možnou. Vinu na ní podle něj nese česká vláda.

Milena Vicenová dnes v Událostech, komentářích zopakovala stanovisko české vlády a diplomatů: „To, že se země pravidelně střídají v šestiměsíčních intervalech, je dáno přímo v primárním právu Evropské unie.“

Vicenová: Sarkozy chce pouze reorganizovat Eurozónu

Úvahy o tom, že bude Francie ovlivňovat dění v EU pomocí Eurozóny, jsou přehnané, domnívá se česká velvyslankyně v Bruselu. Když Sarkozy řekl, že se mají hlavy států Eurozóny pravidelně scházet, šlo podle Vicenové pouze o úvahu o způsobu vedení tohoto ekonomického uskupení. Navíc se prý nejedná o zcela aktuální téma.

„Je to myšlenka, která byla teprve vznesena a teprve se o ní bude diskutovat,“ řekla česká diplomatka. Milena Vicenová dodala, že je přesvědčena, že Česko zvládne předsednictví EU velmi dobře.

Jan Šmíd: Nejde o válku Francie s Českem

Jan Šmíd je ovšem o poznání méně optimistický. Ačkoli je přesvědčen o tom, že se Francouzi nechystají „okrást“ Česko o unijní předsednictví, podotýká, že Evropská unie je se Sarkozym velice spokojena. EU se tak neobává vlády euroskeptiků, ale ztráty mimořádně úspěšného vůdce. Francouzský prezident sám navíc stojí o to zůstat v čele unie delší dobu.

V žádném případě se ale nejedná o pomyslnou válku Francouzů s Čechy, domnívá se Šmíd. Důvodem jsou toliko aktivita a úspěchy prezidenta Sarkozyho. „Sarkozy se osvědčil a zanechal všude impozantní dojem,“ řekl Jan Šmíd.

Hamáček: Za případné fiasko může vláda

Předseda zahraničního výboru české Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) se k úvahám o možné ztrátě předsednictví nebo vlivu na Evropskou unii vyjádřuje zdrženlivě. „Nedělal bych unáhlené závěry na základě mediálních spekulací," řekl.

Naznačil ovšem, že jisté riziko ztráty předsednictví hrozí. Důvodem podle něj může být činnost Topolánkovy vlády. Ani tak ale podle Hamáčka nemůže Eurozóna zcela zastínit české předsednictví.

Jan Šmíd
Zdroj: ČT24
Vydáno pod