Romové vyzvali vládu, aby zabránila dalším střetům v Litvínově

Praha - Romská občanská sdružení seskupená v hnutí Romani Aliance dnes vyzvala vládu, aby se neprodleně začala zabývat situací v Litvínově. Romové vyjádřili obavy, že se extremisté po sobotní akci do města znovu vrátí. "Nedovolte, aby byly zmařeny životy v interetnickém konfliktu," uvádí hnutí v prohlášení. Podle ministryně pro lidská práva a menšiny Džamily Stehlíkové se Romové extremistů bát nemusí, protože je policie ochrání.

„V případě, že současná vláda neučiní adekvátní intervenci k zamezení interetnické hrozby, požadujeme její odstoupení. Nikoliv pouze pro vládní neschopnost, ale také z důvodu inklinace ke krajně pravicové politice, která není slučitelná s demokratickou společnosti,“ uvádí se v prohlášení. Podle Stehlíkové přichází výzva víceméně až poté, co se učinily kroky, ke kterým vyzývá. „Bezpečnostní složky státu, policie i město jsou připraveny obyvatele (Janova) ochránit,“ prohlásila ministryně, která byla v Litvínově Romy uklidnit osobně.

Nepovolené shromáždění nacionalistů vyústilo v sobotu ve střety s policisty, kterých na místě zasahovalo asi 300. Při konfliktech byli zraněni tři policisté a jeden z radikálů. Nacionalisté poté v pondělí na svých webových stránkách zveřejnili otevřený dopis, ve kterém vzkazují, že pokud bude trvat „neschopnost řešit cikánskou otázku“, do Janova se vrátí. „A můžete si být jist, že v mnohem větším počtu,“ stojí v dopise adresovaném litvínovskému starostovi.

Romani Alinace: Na selhávající státní aparát se nespoléhejte 

Romani Aliance vyčítá policii, že sobotní nepovolené shromáždění nerozpustila a nebezpečné extremisty neeliminovala. Již ve středu navíc vyzvala Romy, aby se nespoléhali na selhávající státní aparát a k obraně proti útokům extremistů se připravovali sami. Vůdčí osobnosti z řad janovských Romů ale Stehlíkovou prý ujistily, že se žádnou „domobranu“ vytvořit nechystají.

Některá občanská sdružení obvinila v úterý policii, že sobotní zásah proti pravicovým radikálům nezvládla. Žádají, aby vedení policie a ministerstvo vnitra údajně nedostatečný postup policie přezkoumalo. Severočeská policie se ale hájí, že zasáhla adekvátně. Stejné mínění má také Stehlíková.

Zásah policistů vůči pravicovému extrémistovi v Litvínově
Zdroj: Miroslav Rada/ČTK