Firma musí prokázat oprávnění užívat služební vůz soukromě, rodina chlapce jinak škodu nezaplatí

Blansko - Okresní soud se začal zabývat sporem soukromé firmy s rodinou patnáctiletého Karla Pravce, který před dvěma lety málem zemřel poté, co jej srazil řidič Petr Neisser. Muž odvezl mladíka do lesa, kde ho ponechal jeho osudu. Nehodu podle expertů zavinil mladík. Vůz patří soukromé firmě, která žádá proplacení škody na autě ve výši 57 tisíc korun. Podle soudu ale musí prokázat, že její bývalý zaměstnanec měl oprávnění používat služební vůz k soukromým účelům. Pokud se jí to nepodaří, je pravděpodobné, že nároky na uhrazení škody soud neuzná. Další jednání bylo odročeno na 2. prosince.

Soudkyně Iva Krejčířová při dnešním jednání zdůraznila, že dohoda o užívání služebního vozidla ve volném čase bude patřit ke klíčovým důkazům. ABI Plus zatím její existenci nebyla schopna prokázat. Firma se zabývá provozováním výherních automatů. Její advokát Jiří Hruban proto namítl, že v době nehody mohl jet Neisser zkontrolovat automaty do Boskovic a mohl tedy vůz používat ke služebním účelům. S tím ale u soudkyně nepochodil. Nehoda se stala 26. listopadu 2006 o půlnoci poté, co jel Neisser se svojí přítelkyní z diskotéky. 

Znalecký posudek na auto dělal muž, který ho opravoval

I když firma skutečně prokáže, že Neisser mohl používat služební vůz soukromě, neznamená, že jí soud hned peníze za škodu přizná. Advokát Pravcových Josef Čech poukázal na to, že firma argumentuje posudkem vypracovaným v trestním řízení, v němž byl Neisser odsouzen za neposkytnutí pomoci a pokus vraždy. Posudek se ale prý zabýval pouze tím, zda nehodu zavinil Neisser. Vina Pravce na zavinění nehody je podle advokáta jen dovozována. Domnívá se proto, že bude nutný nový posudek.

Čech zároveň zpochybnil znalecký posudek, podle něhož při nehodě vznikla škoda 57.000 korun. Posudek vypracoval sice úředně uznaný znalec, je ale zároveň majitelem autosalonu, který Škodu Octavia RS  opravoval. Posudek na výši škody by měl proto podle advokáta stanovit někdo zcela nezávislý.     

Advokát firmy: Diskuse o morálce mi připadá nepatřičná 

V kauze zůstává otázka, zda se požadavek na zaplacení škody už nepříčí dobrým mravům. Advokátovi majitele vozu připadá diskuse o morálce nepatřičná: „Jedná se o náhradu škody, ne o otázku správnosti nebo nesprávnosti.“ Rodina považuje požadavek firmy za absurdní. Neisser dostal za svůj čin 12 let vězení. Mladík se z těžkých zranění už vyléčil.

Patnáctiletý Karel Pravec slavil před dvěma lety s kamarády z fotbalu konec sezóny. Cestou domů se střetl s autem, které řídil Petr Neisser. Mladíkovo tělo rozbilo přední sklo, převalilo se přes střechu a zadním sklem se propadlo do kufru auta. Neisser ho tam našel až v garáži. Místo pomoci ho ale odvezl do lesa. Těžce zraněný a podchlazený chlapec se k silnici plazil 7 hodin.