Pospíšilova kárná žaloba na šéfa brněnského soudu neuspěla

Brno – Vrchní soud v Olomouci odmítl kárnou žalobu na předsedu brněnského krajského soudu Jaromíra Pořízka. Podal ji ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil kvůli údajným Pořízkovým pochybením při správě financí na stavbu Justičního paláce. Žaloba byla zamítnuta kvůli tomu, že nebyla podána ve stanoveném termínu.

„Kárná žaloba měla být podána v určitém termínu od doby, kdy bylo zjištěno, že nějaké pochybení mohlo vzniknout,“ vysvětlila mluvčí olomouckého Vrchního soudu Miroslava Sedláčková. V Pořízkově případě se tak nestalo. Olomoucký vrchní soud se proto obsahem ministerské kárné žaloby ani nezabýval.

Ministerstvo spravedlnosti odmítlo verdikt komentovat, dokud ho neobdrží písemně. Potom prý také sdělí, jaké další kroky podnikne. Pořízka ministerstvo viní především z toho, že neuzavřel dodatek k původní smlouvě se stavební firmou a navíc překročil stanovený rozpočet.

Výstavbu paláce provázejí velké finanční nesrovnalosti. Budova, v níž má sídlit městský soud a městské státní zastupitelství, měla původně stát asi 800 milionů korun. Ministerstvo ale postupně rozpočet navýšilo až na 1,8 miliardy. Kvůli stavebním pracím ale soud i tuto částku asi o 60 milionů překročil. Na chyby ve financování upozornil v minulosti Nejvyšší kontrolní úřad a v uplynulých dnech i antimonopolní úřad.