Reflexe lídrů a přípravy stran na druhé kolo voleb do Senátu

Praha - Senátní volby jsou pro sociální demokraty šancí, jak dále zatlačit ODS do obranných pozic. "Budeme pokračovat tak, jak jsme začali - sebevědomě. Myslím, že je to cesta k úspěchu," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek, který během dneška stačil navštívit mítinky hned dvou kandidátů své strany během jedné a půl hodiny.

Pro občanské demokraty je druhé kolo voleb naopak - slovy Mirka Topolánka - šancí na reparát, kterou nechtějí promrhat. Jak předseda ODS řekl na dnešní tiskové konferenci, „na levý hák odpoví pravým hákem.“ Obhajovat bude jeho strana 9 křesel, šanci dostane ve dvaceti senátních obvodech. „Nedělali jsme negativní kampaň a možná jsme na to trochu doplatili,“ řekl Leoš Heger, kandidát ODS v obvodu Hradec Králové. Mezi kandidáty ODS ale panuje shoda - chtějí dále vést slušnou kampaň.

KDU-ČSL se už jistě všechny čtyři mandáty obhájit nepodaří - do druhého kola postoupili jen tři její lidé. „Nemám co na své strategii měnit a budu bojovat až do konce,“ řekl jeden z nich, kandidát obvodu Vyškov Václav Horák. Lidovci by mohli v obvodech, kde neuspěli, alespoň podpořit své koaliční kolegy z ODS. Ne všude se tak ale stane, mají totiž jasné podmínky: „V lidsko-právních otázkách to musí být kandidát, který nepůjde proti našim zásadním postojům,“ shrnul vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Jak nakonec dopadne druhé kolo senátních voleb, by mělo být jasné v sobotu odpoledne. Česká televize výsledky klání přinese v kontinuálním vysílání na programu ČT24.

Podle Jiřího Paroubka je možné za „určitého rozložení politických sil“ dosáhnout v Senátu rovnováhy dvou vedoucích stran. Předpokladem je neúspěch některých kandidátů ODS a naopak nebývalý úspěch kandidátů sociální demokracie. Společně se 17 senátory dalších politických uskupení by tedy Senát fungoval tak, jak má - tedy jako pojistka dalších vyjednávání.