O podpoře vlády a Bursíkově selhání neuvažuje mezi zelenými jen Jakubková

Praha - Poslankyně zelených Věra Jakubková uvažuje o výzvě k odchodu zelených z vlády. Ještě neví, zda ve středu kabinet podpoří při hlasování o důvěře ve sněmovně. "Rozhodnu se až ve středu, do té doby bude ještě řada jednání." Prohra zelených ve víkendových krajských a senátních volbách jde podle ní "stoprocentně na triko" předsedy Martina Bursíka, který by z toho měl vyvodit osobní zodpovědnost.

Podle poslance Jana Schwippela, který nedávno opustil klub vládní ODS, existuje jen „poměrně nízká“ pravděpodobnost, že by vládu nepodpořil, i kvůli blížícímu se českému předsednictví Evropské unii. „Bude záležet na všem, co se nyní odehraje. Zejména zda vedení ODS bude na katastrofální porážku adekvátně reagovat,“ poznamenal v souvislosti s výraznou prohrou občanských demokratů v letošních krajských volbách. Jeho kolega Juraj Raninec řekl, že se mu nelíbí, když vládu u moci drží „přeběhlíci“ z jiných politických stran. Doplnil, že řešením nynější situace by podle něj byla úřednická vláda, která by zvládla české předsednictví Evropské unii. Na jeho středeční rozhodování prý bude mít zásadní vliv vývoj uvnitř ODS po prohraných krajských volbách.

Voliči podle Jakubkové ukázali, že nepřijali koncept, se kterým počátkem září Bursík obhájil funkci předsedy SZ. Zelení podle Jakubkové svým chováním veřejnost nepřesvědčili, že jsou alternativou ostatním stranám, jak slibovali. Jak se vedení strany ke kritice postaví, se ukáže zřejmě v úterý. Poprvé by se po víkendovém debaklu měli straničtí lídři sejít na jednání poslaneckého klubu před zasedáním sněmovny, na večer mají naplánované setkání předsednictva. Situaci možná ovlivní Bursíkova nemoc - předseda dnes ulehl podle mluvčí zelených Evy Rolečkové s horečkou.

Podle Bursíkovy protikandidátky na zářijovém sjezdu v Teplicích Dany Kuchtové propadli v krajských a senátních volbách zelení kvůli necitlivým vládním reformám, nikoli slabým osobnostem, jak tvrdí Bursík. Předsedu chce požádat, aby v politice více dbal na sociální akcent. Bude-li totiž vedení SZ v současné koncepci pokračovat, hrozí podobný výsledek i ve sněmovních volbách za rok a půl, myslí si Kuchtová. Už v září oznámila, že po volbách založí vnitrostranickou platformu. Dnes vysvětlila, že vnitrostraničtí kritici nejdříve osloví Bursíka s žádostí o změnu politické koncepce, a když nepochodí, bude muset být platforma „víc konfrontační“.

Neúspěch v krajských volbách nelze podle Kuchtové připisovat krajským lídrům, většina zúčastněných udělala podle ní pro dobrý výsledek maximum. Naopak je podle ní třeba začít revidovat politický koncept Strany zelených a začít víc naslouchat členům strany i jejím voličům, například i v tématu výstavby radaru protiraketové obrany USA v Brdech. „Odchod z vlády však není na dnešním pořadu dne, hlavní myšlenkou by měla být zejména rozsáhlá změna zahrnující sebevědomější prosazování sociálního pilíře udržitelného rozvoje i zelené politiky strany,“ napsala Kuchtová na svých internetových stránkách. Myslí si, že ve středu kabinet nepadne. Jakubková a její kolegyně Olga Zubová se však podle ní budou při každém hlasování nad rámec koaliční smlouvy rozhodovat po svém, jak už ostatně potvrdily. Zelení o víkendu ztratili své jediné dva krajské zastupitele, propadli i všichni jejich kandidáti do Senátu.