Do Prahy přijede Angela Merkelová, jednat bude s Topolánkem i Klausem

Praha - Do Česka dnes přijede na jednodenní návštěvu hlavního města německá kancléřka Angela Merkelová. Bude jednat mimo jiné s prezidentem Václavem Klausem, premiérem Mirkem Topolánkem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a očekává se, že ústředními tématy se stanou světová finanční krize, evropská integrace, volný pohyb pracovních sil, klimatický balíček EU či přístup k americké radarové základně.

Podle mluvčího Merkelové budou šéfové vlád hovořit především o  finanční krizi a evropských tématech, například o zadrhnutí schvalování Lisabonské smlouvy či o reformách EU. V Německu i Česku dokument zkoumají ústavní soudy. Je pravděpodobné, že se Merkelová bude také zajímat, co lze očekávat od blížícího se českého předsednictví EU.

Rozdílný pohled na záchranný plán EU

Merkelová do Prahy přijede několik dní po schválení ekonomického záchranného plánu EU. České delegaci se do něj podařilo prosadit větu, která by měla zabránit, aby jednotlivé vlády slibovaly svým občanům stoprocentní záruky. Je proto možné, že se Mirek Topolánek bude snažit tlačit Angelu Merkelovou, která už garance slíbila, ke změně stanoviska.

Ještě dnes ráno před odletem do Prahy se Merkelová tímto tématem bude zabývat na mimořádné schůzi jejího kabinetu, který musí přijmout prováděcí předpis k „záchrannému balíčku“, který schválil německý parlament.

Volný pohyb pracovních sil

Další výraznou otázkou se pravděpodobně stane volný pohyb pracovních sil, tedy zda Německo uvolní trh dříve než v roce 2011, jak stojí v současné dohodě. Je totiž možné, že k uvolnění dojde už v roce 2009, jak slíbilo mnoho politiků, kteří se zabývají česko-německými vztahy.

"Pokud bude chtít tu lhůtu prodloužit do roku 2011, bude muset tvrdit, že má vážné hospodářské potíže, protože tak je to v přístupových smlouvách,“ vysvětluje Jaroslav Šonka, publicista Českého rozhlasu v Německu.

Klaus Merkelovou kritizoval kvůli globálnímu oteplování 

Zajímavá by mohla být výměna názorů mezi Merkelovou a Klausem. Oba totiž mají poněkud rozdílné názory nejen na evropskou integraci, ale také na otázku globálního oteplování. Český prezident loni dokonce vyjádřil údiv nad tím, jak může německá politička při své vědecké průpravě a zkušenostmi se životem v komunismu „ideologii“ klimatické změny věřit.

Na Karlově univerzitě kancléřka Merkelová dále přednese projev o evropské problematice. Návštěva se uskuteční na pozvání Mirka Topolánka, se kterým má kancléřka Německa dlouhodobě dobré vztahy.