Volební účast je rekordní, k urnám přišlo 40 procent voličů

Praha - Účast v letošních krajských i senátních volbách byla nadočekávání vysoká. Do krajských zastupitelstev přišlo volit rekordních 40,3 procenta lidí. V prvním kole senátních voleb hlasovalo 39,5 procenta voličů.

Krajské zastupitele si vybírají mimopražští voliči, senátní volby se ale týkají i tří pražských z celkových 27 volebních obvodů.

Ve volbách do krajských zastupitelstev se pokouší voličskou přízeň získat přes 8 200 kandidátů, které do souboje o 675 křesel vyslalo 55 politických stran a hnutí. V senátních volbách o 27 křesel usiluje 200 kandidátů, které navrhlo 35 stran a hnutí. V senátních volbách obhajuje ODS vítězství v devíti obvodech, ČSSD v sedmi, KDU-ČSL ve třech a komunisté v jednom. O znovuzvolení ve zbývajících sedmi obvodech se pokoušejí kandidáti menších stran a hnutí.

Mezi dnešní voliče budou patřit předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), premiér a předseda ODS Mirek Topolánek a bývalý prezident Václav Havel. Poslední dva zmínění hlasovali v Praze a tedy jen ve volbách do Senátu.

Topolánek volil v barokním objektu Písecká brána nedaleko svého bytu u Hradčan. Volební účast popsal jako „dostatečnou na to, aby byly volby legitimní.“  V pražských Střešovicích dnes asi půl hodiny před zavřením volebních místností odevzdal svůj hlas i bývalý prezident Havel. Své hlasování neprozradil, již před volbami ale podpořil kandidáta Strany zelených, hudebníka Michaela Kocába. Jeho podporou se ale v kampani pyšnil i lékař Martin Jan Stránský, jenž kandidoval za stranu Věci veřejné.