Vláda přišla o zámek Koloděje, soud ho vrátil restituentovi

Praha – Obvodní soud pro Prahu 9 dnes rozhodl, že barokní zámek v Kolodějích, který využívá česká vláda, se má vrátit restituentovi Vítězslavu Kumperovi. Pozemkový úřad mu rozsáhlý areál už vloni vydal, ale stát předběžnou žalobou dosáhl zmrazení majetku. Proti dnešnímu verdiktu se ale ještě lze odvolat.

Stát zabavil zámek v roce 1948 podle tzv. Benešových dekretů. Soud dnes dospěl k závěru, že konfiskace rozsáhlého majetku rodiny Kumperových bylo ve skutečnosti zneužitím Benešových dekretů. Kumpera rozhodnutí soudu vítá: „Zkusíme tam udělat muzeum,“ říká. Podle Kumperova zástupce Tomáše Chlosta byly dekrety zneužity k odejmutí majetku člověku, který se stal nepohodlný komunistickému režimu. „Z archivu se podařilo získat záznam z tajné porady ministrů spravedlnosti, financí a národního správce z 17. prosince 1948. Usnesli se na tom, že ačkoliv nejsou dány podmínky pro konfiskaci, přesto je zapotřebí ji provést,“ uvedl již dříve Chlost.

Podle mluvčí vlády Jany Bartošové se úřad vlády proti dnešnímu verdiktu odvolá, ale konečné rozhodnutí soudu, ať bude jakékoliv, bude respektovat. Nedá se ani vyloučit, že pokud vláda, která v Kolodějích mimo jiné hostila významné zahraniční delegace, nakonec o zámek přijde, bude uvažovat o pronájmu od staronových majitelů. Samotným ministrům by zámek příliš nechyběl. „Já se bez tohoto zámku obejdu, nějak po něm truchlit nebudu,“ řekl ministr práce Petr Nečas. Ani ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil smutný nebude: „Mě určitě tento zámek chybět nebude.“

Obvodní soud pro Prahu 9 se zámkem v Kolodějích zabývá ještě v jednom sporu. Kumpera chce vrátit i zámeckou jízdárnu a restauraci. Soudí se taky o budovy na pražském Smíchově.

Posledním majitelem zámku Koloděje, ležícího při východním okraji Prahy, byl inženýr Antonín Kumpera, který působil za první republiky jako ředitel Waltrovky. V roce 1947 objekt převzalo ministerstvo vnitra a zřídilo tu školu Sboru národní bezpečnosti. V 50. letech bylo v podzemí zámku také vězení komunistické StB. Od roku 1955 využívala zámek vláda ke slavnostním účelům a důležitým jednáním. Od listopadu 1989 se stal výjezdním sídlem ministrů.

Průmyslník Kumpera opustil Československo a až do své smrti žil v Brazílii. Po listopadu 1989 nárok na budovy vznesl jeho vnuk.