Stížnost Čunka kvůli pokutě za odmítnutí výpovědi zamířila k olomouckému soudu

Přerov - Přerovský soudce Jiří Barbořík poslal stížnost vicepremiéra Jiřího Čunka na udělení pokuty 20.000 korun k olomouckému krajskému soudu. Čunek dostal pokutu za odepření svědecké výpovědi v kauze zlínského podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka. Stížnost do Olomouce putovala i bez jeho vysvětlení.

„Odůvodnění stížnosti nepřišlo, poslal jsem ji tam bez toho. Počkáme nyní na rozhodnutí soudu,“ uvedl přerovský okresní soudce Jiří Barbořík. Pořádkovou pokutu dostal Čunek od soudce v polovině května, kdy odmítl jako svědek vypovídat s odvoláním na svůj senátorský mandát. Po skončení jednání ale soudce pokutu zrušil. Neuvědomil si prý, že Čunek má senátorskou imunitu.

Státní zástupce se ale proti jejímu odebrání ohradil a krajský soud mu vyhověl. Rozhodnutí zatím neznamená, že Čunek o peníze přijde. Krajský soud musí nejprve rozhodnout o stížnosti, kterou proti pokutě vicepremiér podal.

Kauza Vaškůje se kvůli stížnosti zdržuje. Bez rozhodnutí krajského soudu přerovský soudce nemůže nařídit další jednání. Na rozhodnutí nadřízeného soudu čeká i kvůli tomu, zda může znovu předvolat Čunka k výslechu. Naposledy se soud v Přerově případem Vaškůje zabýval v červnu, kdy jednání odročil na neurčito.

Vaškůj se podle obžaloby společně se Šmiřákem pokusili na konci loňského února ovlivnit bývalou Čunkovu sekretářku Marcelu Urbanovou. Právě ona na policii vypověděla, že viděla, jak Čunek ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 převzal půl milionu korun od realitní společnosti H&B Real. Podle verze podnikatele šlo pouze o provokaci, která měla poukázat na její nevěrohodnost. Urbanová ale vše nahlásila policii.

Vydáno pod