Kontroverzní předvolební plakáty ODS na Ústecku neporušují zákon

Most - Občanská demokratická strana v Ústeckém kraji neporušila žádný zákon, když nechala na Mostecku a Ústecku vylepit předvolební plakáty s fotografií nápisu Makejte, gadžové, ať se máme líp. Policisté vyšetřování plakátů odložili, protože na nich nebylo nic protiprávního. ODS podle současného hejtmana Jiřího Šulce plakáty chtěla upozornit na problematiku zneužívání sociálních dávek. Boj proti nim patří k hlavním prioritám, se kterými strana jde do voleb do zastupitelstva kraje.

Šulc již na začátku října odmítl, že by kampaň měla rasový podtext. Nápis s romským označením „neromů“ údajně opsal z nájemního domu na litvínovském sídlišti Janov.

Soupeři ODS ve volbách plakáty kritizují. „Jiří Šulc vsadil na poslední věc, která mu zbývá. Brnká na strunu xenofobie,“ prohlásil například lídr ČSSD Jaroslav Foldyna.

Mostecká policie dosud hledá autora jiných nápisů z Janova a další části Litvínova, které vyhrožují Romům smrtí. Neznámý autor se pod jeden z nich podepsal i příjmením litvínovského místostarosty Martina Kliky (ČSSD), který se domnívá, že tím někdo zneužívá napjaté situace, která nyní v Litvínově vládne.

Do města chystají na sobotní odpoledne pochod pravicoví extremisté. Akce má být odpovědí na výpady Romů vůči členům hlídek takzvaných ochranných sborů Dělnické strany, kteří přijeli začátkem října monitorovat situaci do litvínovského sídliště Janov.

Vydáno pod