Chebsko opět zasáhlo zemětřesení

Nový Kostel (Chebsko) - Na Chebsku opět seizmologové zaznamenali zemětřesení, tentokrát o síle 4,1 stupně Richterovy stupnice. Epicentrum otřesů bylo znovu v okolí obce Nový Kostel na Chebsku. Lidem se třásly lustry a cinkaly skleničky. Kromě materiálních škod si jich čím dál více stěžuje na psychické problémy.

Podle obyvatel postižené oblasti byly otřesy nejsilnější za poslední měsíc. Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR ale řekl, že to mohl být jen subjektivní pocit. Automatický systém naměřil otřesy o síle čtyři stupně Richterovy škály, stejně jako u předchozích otřesů. Starosta obce Nový Kostel Oto Teuber sdělil, že nemá hlášené žádné škody a informaci potvrdilo i operační středisko krajských hasičů v Karlových Varech.

Chebsko zasáhlo zemětřesení už o uplynulém víkendu a minulý týden. Opakované otřesy místním nahánějí strach. „Čím déle to trvá, tím méně lidí je ochotno uvěřit tomu, že to je banalita a více lidí je naopak přesvědčeno, že by to mohl být průšvih,“ konstatuje psycholog Karel Moravec.

Poslední velké zemětřesení zasáhlo tuto oblast na přelomu let 1985 a 1986. Tehdy šlo o otřesy o síle 4,7 stupně, při kterých už praskaly zdi, padaly komíny a vznikaly další škody.

Kvůli otřesům v regionu popraskaly další domy. Například na pojišťovnu Kooperativa se s takovým problémem obrátil největší počet lidí za posledních pět let. Pojišťovny ale teď budou zjišťovat, jestli zemětřesení dosáhlo limitu stanoveného v pojistné smlouvě. Používají k tomu speciální stupnici, aby lidé nehlásili například škody, které vznikly špatným založením stavby. 
 
Otřesy se budou opakovat i v dalších dnech. Neměly by ale přesáhnout 5 stupňů Richterovy škály. Zemětřesení, které by mohlo budovy vážně poškodit, na Chebsku podle seizmologů nehrozí.

Vydáno pod