Oproti loňskému roku jsme na nemocenské o čtvrtinu méně

Praha - Počet nových případů pracovní neschopnosti v prvním pololetí letošního roku v Česku poklesl oproti stejnému období loňska téměř o čtvrtinu. Počet pojištěnců se přitom meziročně mírně zvýšil. Informace zveřejnil na svých internetových stránkách Český statistický úřad (ČSÚ). Za první pololetí tak stát na nemocenské ušetřil skoro dvě miliardy korun.

Počet nových případů pracovní neschopnosti se snížil o 23,2 procenta. Z každé stovky pojištěných zaměstnanců v první polovině loňského roku na nemocenskou nastoupilo 32 lidí. Ve stejném období letošního roku to bylo jen 24 lidí. Průměrná doba trvání pracovní neschopnosti naproti tomu vzrostla téměř o 16 procent. Zatímco v prvních šesti měsících roku 2007 to bylo asi 33 dnů, letos od ledna do června to bylo zhruba 38 dnů.

Celkové procento pracovní neschopnosti tak pokleslo o 13,2 procenta. V prvním pololetí letošního roku tak na pracovištích kvůli pracovní neschopnosti denně chybělo 235.867 lidí, což bylo o 32.505 lidí méně než ve stejném období loňského roku.

Průměrná doba pracovní neschopnosti vzrostla téměř o 16 procent

Kvůli zavedení vládní reformy lidé od začátku letošního ledna až do 30. června nedostávali v prvních třech dnech nemoci žádné dávky. V důsledku rozhodnutí Ústavního soudu ale nemocní od začátku července do konce srpna pobírali po první tři dny nemoci 60 procent základu příjmu stejně jako dříve od čtvrtého dne nemoci.

Od září mají zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nárok na 25 procent vyměřovacího základu. Od příštího roku se v prvních třech dnech nemoci opět žádné náhrady pobírat nebudou.

Sazby pro výpočet nemocenské
Zdroj: ČT24