Počet nakažených žloutenkou by mohl brzy klesat

Praha - Za minulý týden přibylo 152 nových nákaz hepatitidou typu A, tedy zhruba stejně jako týden předtím, kdy se statistiky zvýšily o 141 nových případů. Hlavní hygienik ČR Michael Vít dnes řekl, že čísla ukazují, že se situace stabilizuje a v příštích týdnech by mohl přijít zlom, kdy počet onemocnění začne klesat. Nárůst je stále nejrychlejší v Praze a nově v Olomouckém kraji. Celkový počet nakažených od počátku roku dosáhl 894. Přitom za celý loňský rok onemocnělo 128 lidí.

„Největší nárůst hlásila jako obvykle Praha - 91, druhý největší nárůst mělo tentokrát Olomoucko, a to 19 případů,“ řekl Vít. Naopak ve Středočeském kraji, kde doposud výskyt nemoci stále stoupal, se situace podle Víta uklidnila. Onemocnělo tam minulý týden deset lidí. Nemocnost stoupá rovněž v Moravskoslezském kraji, ale podle Víta jde prý o sporadické výskyty bez epidemiologické souvislosti.

Hygienici zkoumají výskyt i podle jednotlivých okresů. V Čechách je nemocných nejvíce v Praze - 524, následují okresy Kolín s 28 a Pardubice s 25 nákazami. Co se týče Moravy, nejvíce nemocných hlásí okres Olomouc (43) a Frýdek-Místek (35).

Podle Víta je potěšující, že nákaza ve větší míře nedorazila do škol. V minulém týdnu se ze 152 nových případů týkalo 14 školou povinných dětí a dvou dětí z mateřských škol. Stále prý platí, že nakažení jsou převážně mezi lidmi od 25 do 40 let.

Podle hlavního hygienika by měla v těchto dnech do ČR dorazit dodávka 38.000 očkovacích látek proti hepatitidě A i B.

Podle epidemiologů zůstávají hlavní prevencí důsledné hygienické návyky. Ruce je potřeba pečlivě umývat zejména po použití toalet, jízdě hromadnou dopravou a před jídlem.