Bezplatné zdravotnictví? Pro lidi s lupénkou či celiakií ne

Za některé zdravotní pomůcky, léčebnou kosmetiku nebo za diety pro celiaky musí nemocní lidé platit plnou cenu. Pojišťovny léčbu nehradí a změnit se to nechystají. Pouze mohou na některé potřeby přispět z fondů prevence.

UDÁLOSTI: Mnoho pomůcek pojišťovny nehradí (zdroj: ČT24)

Politici se v minulých letech opakovaně ostře střetávali kvůli „bezplatnému zdravotnictví“. Statisíce lidí se nad jejich spory mohou pouze podivovat – na pomůcky či léčivé prostředky pro své nemoci jim totiž pojišťovny nedávají ani korunu. Příčiny mohou být dvě: Buď nejsou prostředky, které jim pomáhají, uznány jako léčivé prostředky, anebo pacienti nevystačí se stanoveným limitem.

To se týká například deseti tisíc lidí s vývodem. Když dojdou například kvůli špatnému nasazení, kdy je nutné pomůcku vyhodit, musí pacienti sáhnout hluboko do své kapsy. „Stomické pomůcky na jeden měsíc stojí pět nebo šest tisíc. To je velká zátěž,“ podotkla Marie Ředinová ze sdružení stomiků České ILCO.

Právě tyto pacienty navíc postihly změny úhrad vybraných obvazových materiálů. Pojišťovny nově hradí jenom ekonomicky nejvýhodnější variantu, která však pacientům ne vždy vyhovuje. „Hlavně u krytí na rány se nedá říct, že jeden preparát by byl přímo nahraditelný druhým,“ přiznal Michal Hojný z lékárny v Institutu klinické a experimentální medicíny.

Z podobného důvodu potom nemá nárok na příspěvek od pojišťovny čtvrt milionu lidí s lupénkou. Ti, kterým nezabírají běžná léčiva, nýbrž speciální kosmetika, musí tisíce korun dávat zcela ze svého. Například Aleši Machálkovi silné svědění polevilo až po použití australského preparátu za dva a půl tisíce korun. „Ukázal se jako velmi účinný, ale pro pacienty je téměř nedostupný, protože je velmi drahý,“ podotkla přednostka Dermatovenerologické kliniky Nemocnice Na Bulovce Jana Hercogová. Podle Jaromíra Gajdáčka, který řídí Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra a současně předsedá Svazu zdravotních pojišťoven ČR, je to proto, že přes prokazatelný účinek není přípravek uznán jako léčivá látka.

Jediný příspěvek, který mohou pacienti v takovém případě dostat, je z fondu prevence. U přípravku na lupénku ale takovou možnost nabízí jediná pojišťovna.