Stát slibuje peníze na domácí hospicovou péči

Jižní Morava - Jihomoravské sociální služby se připravují na rozšíření domácí hospicové péče. Kraj jim na to od září přispěje sedmi miliony korun. Peníze získá celkem sedm organizací. Víc než polovinu dostane Diecézní charita Brno, která posílá zdravotní sestry k nevyléčitelným pacientům už deset let.

„Když onemocněla dcera, tak nám dali v nemocnici kontakt na charitu a pak jsme se s nimi dohodli na péči, že zdravotní sestra bude chodit jednou denně ráno, aby nám pomohla,“ začal vyprávět Josef Strachoň. Jeho dcera byla nevidomá a nemohla se hýbat. „Pomáhala nám ji hlavně umýt, jídlo jsme zvládali sami,“ vysvětlil.

Podle svých slov by se sám s manželkou o svou dceru nedokázal postarat. „Bylo to hodně náročné. Ta péče je taková pomoc, kterou si člověk ani neuvědomí. Ale často se starým nebo nemocným člověkem se občas těžce pracuje,“ pokračoval Strachoň. Dodal, že veškeré pomůcky, které potřebovali, dostali k zapůjčení a mohli se na sestru kdykoli obrátit.

Dcera mu nakonec na rakovinu zemřela před třemi lety, před rokem pak i manželka. Obě měl do poslední chvíle života doma. Zdravotní sestry k němu chodívaly každý den po dobu čtvrt roku zdarma. „Člověk se má o ty své bližní starat, co to jde,“ uzavřel.

Jihomoravský kraj nyní na tuto péči uvolnil 7 milionů korun. Díky tomu mohou strávit poslední chvíle života doma další nevyléčitelně nemocní lidé. Takových pacientů je dvě stě. Iniciativu kraje chce podpořit i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Předpokládám, že do budoucna se k tomu mohou i další veřejné instituce připojit,“ uvedl.

Jihomoravský kraj přispěl 7 miliony na domácí paliativní péči (zdroj: ČT24)

Dotace brněnské charitě vydrží jen do konce roku

Mezi organizace poskytující domácí hospicovou péči patří i brněnská diecézní charita. Ta vysílá zdravotní sestry a doktory k pacientům už deset let. Předtím k tomu používala ale peníze z různých sbírek. Díky dotaci tak nyní může službu rozšířit i tam, kde předtím nebyla dostupná.

„Prováděli jsme spíše ošetřovatelskou péči, ta byla hrazena pojišťovnou. S touto dotací ji začneme dělat profesionálně. Nyní můžeme zapojit i psychology, duchovní, sociální pracovníky a další,“ vysvětlil ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman. Projekt spouští od prvního září a peníze z dotace vydrží do konce letošního roku. „Doufáme ale, že kraj schválí dotaci i na příští rok,“ řekl Haičman.

Podle něj se koncept domácí hospicové péče v Česku teprve rozvíjí. „Do budoucna předpokládám, že celá domácí paliativní péče by měla být hrazena právě pojišťovnou. V Rajhradě, kde máme největší hospic, ověřujeme náklady. Na základě této analýzy pak budou prováděny kalkulace pro pojišťovnu a v následujícím roce by měla tato péče přejít do sazebníku výkonů,“ uzavřel ředitel.

Dodal, že původně inicioval působení projektu na celý Jihomoravský kraj, ten ale vypsal výběrové řízení. V něm se o peníze z kraje přihlásilo osm žadatelů. Ne všichni dotaci získali. Například kyjovská charita ji nedostala, protože peníze na stejný projekt jí kraj poskytl už v minulosti.

Přehled schválených dotací

Diecézní charita Brno                     3 795 000 korun
Sanus Brno                                     750 000 korun
Oblastní charita Vyškov                    700 000 korun
Charita Veselí nad Moravou               420 000 korun
Hospic sv. Alžběty o.p.s. Brno            900 000 korun
Homedica s.r.o. Hodonín                   295 000 korun

Zdroj: Jihomoravský kraj