Nebezpečné zbraně lze pořídit i bez zbrojního průkazu. Stát změnu nechystá

Některé zbraně lze legálně sehnat i bez zbrojního průkazu. Například k nákupu a držení plynových pistolí stačí plnoletost a občanský průkaz. Kritici volají po zpřísnění, stát se ale v právě připomínkované novele zákona k žádnému omezování nechystá. Například na Slovensku se musejí od letošního května podobné zbraně registrovat.

Ocelová kulička vystřelená z pistole na CO2 bombičky relativně snadno projde dvěma plechovkami. A ještě snáze projde kůží do těla. „Mohlo by dojít i k úmrtí, i když je to velmi málo pravděpodobné. Ale hrozí například ztráta zraku,“ popisuje možné důsledky zásahu plynovou pistolí střelecký instruktor Ondřej Dušek. Jako u všech zbraní platí, že odpovědnost nese majitel.

Některé pistole tohoto typu navíc vypadají přesně jako policejní služební zbraně. Mají i stejnou váhu. Místo klasických nábojů se používají také ocelové kuličky a bombička na plyn. Koupit se tyto pistole dají za necelé tři tisíce korun. „Nelze je rozeznat od tak říkajíc ostrých zbraní na standardní střelivo,“ potvrzuje instruktor Dušek.

Plynové pistole jsou v oblibě pachatelů

Takzvané plynovky se díky podobě se skutečnými zbraněmi často používají třeba k loupežím. Například v hradeckém kraji jsou napodobeniny používány podle zkušeností policistů v devíti případech z desíti loupeží. Pro výši trestu není rozhodující, zda jde o plynovou, nebo skutečnou zbraň. „Velmi často se setkáváme s tím, že to, co drží pachatel v ruce, je právě plynová, kuličková nebo jiná zbraň. Nejedná se přímo o střelnou zbraň, která podléhá registraci,“ říká policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Protože se zbraně nemusí registrovat, není jasné, kolik jich je. I relativně malé prodejny a e-shopy zaměřené spíše na klasické pistole jich prodají kolem šedesáti ročně. Ty specializované stovky. Zpřísnění se přesto nechystá.

Na Slovensku omezení tamní vládla přijala. Registrovat se tam budou muset krom normálních pistolí i zbraně expanzní. Tedy i plynové.

Události: Nebezpečné zbraně bez registrace (zdroj: ČT24)