Řidič kamionu byl obviněn z obecného ohrožení, byl podán i návrh na vazbu

Studénka – Řidiče kamionu, který vjel na železničním přejezdu u Studénky do cesty vlaku Pendolino, obvinili policisté z obecného ohrožení z nedbalosti. Policejní komisař již podal i podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby. V případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest.

Policisté řidiče kamionu v noci vyslechli a ráno ho obvinili. „Bylo zahájeno trestní stíhání proti pachateli obecného ohrožení z nedbalosti. Jedná se o padesátiletého cizího státního příslušníka,“ uvedl náměstek ředitele krajské policie v moravskoslezském kraji Radim Wita.

Po obvinění byl muž znovu vyslechnut, podrobnosti Radim Wita říci nechtěl. Zdůraznil pouze, že řidič zřejmě nehodu způsobil omylem. „Nic nenasvědčuje tomu, že by na přejezd vjel úmyslně,“ dodal. Řidič podle něj po srážce zůstal na místě. Přesto se policie obávala, že by mohl utéct, proto požádala o jeho vzetí do vazby. Státní zástupce návrh akceptoval, o vazbě tak rozhodne soud.

Podle dosavadního vyšetřování nehody, která stála tři lidské životy, vjel kamion na přejezd v době, kdy svítila výstražná světla. „V době, kdy přijížděl na železniční přejezd, blikala červená světla, i přesto na něj vjel. V době, kdy ho na železničním přejezdu uzavřely závory, zde ještě několik vteřin setrval,“ upřesnil Radim Wita. Potvrdil, že nejméně jedno vozidlo na červenou přes přejezd projelo. „Nicméně nemělo to žádný vliv na chování řidiče kamionu – že by ho třeba vozidlo na přejezdu zbrzdilo,“ poznamenal.

Policie také ví, že šofér v minulosti neměl na českých silnicích problémy s dodržováním předpisů. „Podle neoficiálních informací, které jsme obdrželi z polské strany, má poměrně dost záznamů, co se týká přestupků v dopravě v Polsku,“ řekl Wita.

Policie k nehodě ve Studénce (zdroj: ČT24)

Vyšetřování pokračuje, podstatný je kamerový záznam

Okolnosti nehody na přejezdu vyšetřuje policie a také Drážní inspekce. Jejich vyšetřovatelé budou nadále zkoumat místo havárie a také nabourané pendolino. „Včera se udělal největší kus práce, co se týče ohledání infrastruktury a místa mimořádné události jako takového. V následujících dnech se budou dělat kroky spočívající v porovnání parametrů naměřených v místě mimořádné události a provádění zápisu o ohledání,“ shrnul inspektor Drážní inspekce Robert Kindl.

Vyšetřovatelé se zaměří také na záznamy kamery u přejezdu, jež zachytila jak průběh havárie, tak jízdu dalších aut, která vjela na koleje v době, kdy již svítila výstražná světla. Naopak zřejmě nepomůže kamera, kterou má na čele samotné pendolino a pohledem z ní se mohou za jízdy kochat cestující. „Kamery v soupravě jsou instalovány, ale je to – co máme informaci – pouze on-line kamera bez záznamu. Na tuto okolnost se nedá spoléhat,“ poznamenal inspektor.