Dráhy vyplatí příbuzným obětí ze Studénky 570 tisíc jako zálohu odškodného

Materiální škody po nehodě ve Studénce dosahují zhruba 160 milionů korun. Všichni poškození, kteří utrpěli škody na zdraví a na majetku v souvislosti s tragickou nehodou, je mohou hlásit pojišťovně Generali. České dráhy uvedly, že příbuzní obětí dostanou zálohu odškodného v minimální výši 21 tisíc eur (asi 570 tisíc korun). V případě zraněných cestujících není přesná částka stanovena, podle mluvčího drah bude přiměřená.

„ČD budou uplatňovat náhradu veškerých škod vzniklých při nehodě na viníkovi, respektive na jeho pojišťovně, a z těchto zdrojů by měla být finálně vyplacena také veškerá odškodnění,“ uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Zálohy odškodného prý stanovuje evropská legislativa a dráhy je podle ní musí vyplatit bez ohledu na to, zda odpovídají či neodpovídají za újmy či škody způsobené nehodou.   

„Záloha nepředstavuje uznání odpovědnosti dopravce, v tomto případě Českých drah, za vznik škody,“ zdůraznil mluvčí. Pozůstalí a poškození cestující se mají s žádostmi o odškodné obracet na právní odbor Generálního ředitelství ČD v Praze.   

Všichni poškození, kteří utrpěli škody na zdraví a na majetku se mají obracet na pojišťovnu Generali. „Vzhledem k rozsahu tragédie jsme okamžitě přijali mimořádná opatření a jsme připraveni vypořádat škody v nejkratší možné době,“ doplnil generální ředitel pojišťovny Generali Pavel Mencl. Kamion, který zůstal na přejezdu, měl uzavřené povinné ručení u sesterské společnosti Generali v Polsku, pro kterou bude pojišťovna v Česku likvidaci této škody zajišťovat. 

Nehoda se stala kolem 07:45. Řidič polského kamionu do kolejiště vjel na červenou. Zůstal uvězněn mezi závorami. Když do auta narazil vlak, byl v kabině. Z ní pak vystoupil v šoku, ale bez vážnějších zranění.

Fakta o nehodě ve Studénce

  • Do kamionu narazil na železničním přejezdu u Studénky na Novojičínsku vlak Pendolino jedoucí z Bohumína do Františkových Lázní. Havárie se stala před 08:00.
  • Při nehodě zemřeli 2 lidé.
  • Dalších 18 lidí bylo zraněno, 12 z nich skončil v nemocnici.
  • Nejvážněji zraněné transportovali záchranáři na Traumatologické oddělení Fakultnínemocnice v Ostravě.
  • Další pacienty převezli kromě Ostravy do nemocnic v Novém Jičíně a Bílovci.
  • Kamion vjel na přejezd ve chvíli, kdy blikalo výstražné světlo a závory šly dolů.
  • Řidiče z kamionu policie zadržela. Podle ministra vnitra byl řidič z Polska.
  • Vlak před sebou po srážce hořící kamion tlačil.
  • Motor z kamionu byl nalezen až 200 metrů od místa nehody. Vlaku se podařilo zabrzdit až po delší trase.
  • Materiální škody dosahují téměř 160 milionů korun, z toho 150 milionů korun jsou na vlaku.
  • Jde o nejvážnější nehodu na železnici v České republice za posledních zhruba sedm let.
  • V srpnu 2008 rovněž ve Studénce a jen nedaleko místa dnešního neštěstí havaroval rychlík Comenius, který jel na trase Krakov - Praha. Vlak tehdy narazil do spadlé části mostní konstrukce. Na následky nehody zemřelo osm lidí, zraněných bylo sedm desítek.