Ministři posílají kondolence přes Twitter

Studénka - Členové vlády, kteří byli na cestě na výjezdní zasedání v Ostravě, vyjadřují na Twitteru soustrast pozůstalým obětí železniční nehody ve Studénce na Novojičínsku. Hovoří o velkém neštěstí. Kvůli srážce vlaku s kamionem, která si vyžádala dva lidské životy a řadu zraněných, museli ministři v Hranicích na Moravě přesednout z vlaku do přistaveného autobusu, který je odvezl do Ostravy. Přímo na místo neštěstí přijel premiér společně s ministry dopravy, zdravotnictví a vnitra.

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) měla na dnešek naplánované své první výjezdní zasedaní, pro které si vybrala Ostravu. Ministři měli v plánu prodebatovat možnosti předčasného odchodu některých horníků do důchodu a zlepšování ovzduší i vznik průmyslové zóny u Karviné, tedy témata, která se nejvíce dotýkají Moravskoslezského kraje.

Jejich cestu ale přerušila tragická nehoda ve Studénce, kde se srazil vlak Pendolino s kamionem. Dva lidé zemřeli a dalších 18 lidí utrpělo zranění, z toho několik vážně. Provoz na trati měl být přerušen až do večera, po 21:00 se trať podařilo částečně zprůjezdnit. Železnice potvrdila, že kamion vjel na přejezd u Studénky, když šly závory dolů.

„Řidič kamionu, pravděpodobně polský občan, je v současné době zadržen. Budeme se pokoušet o zadržovací vazbu. Při jeho chování nemůžu neříct, že lidská hloupost nezná mezí, protože tak, jak vidíme tu událost v první chvíli, je to jednoznačné lidské selhání tohoto člověka, ale uvidíme, co přinese vyšetřování,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.

Premiér Sobotka se spolu s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), ministrem dopravy Danem Ťokem (nestr. za ANO) a ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) vydal přímo na místo neštěstí. Ve Studénce poté uspořádali speciální brífink, kde ocenili rychlý zásah záchranářů. „Chtěl bych poděkovat záchranářům - hasičům, zdravotníkům a policistům - za velmi rychlý a velmi profesionální zásah. Jak byli schopni velmi rychle pomoci lidem, kteří zůstali uvěznění ve vlaku,“ řekl Sobotka, který stejně jako ostatní ministři vyjádřil soustrast rodinám obětí a popřál brzké uzdravení zraněným.

Podobně jako premiér se vyjádřil ministr vnitra Chovanec, šéf dopravy Ťok nebo ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Nezbývá mi také než poděkovat a ocenit perfektní zásah všech složek. To, že v této tragické situaci systém zafungoval, jak má,“ uvedl Němeček.

Ministr dopravy přiblížil novinářům situaci po nárazu na přejezdu ve Studénce. „Vznikla z toho obrovská ohnivá koule, která se řítila nádražím,“ popsal Ťok stav pendolina. „To, co tam za námi bylo, je opravdu inferno,“ dodal. „Ještě jsme měli velké štěstí, že těch obětí a zraněných nebylo víc,“ dodal.

Soustrast vyjádřilo i polské velvyslanectví

Soustrast rodinám obětí vlakového neštěstí u Studénky vyjádřila i polská ambasáda v ČR a velvyslankyně Gražyna Bernatowiczová. „Velvyslanectví Polské republiky v Praze spolu s velvyslankyní Gražynou Bernatowicz vyjadřují nejhlubší soustrast rodinám obětí dopravní nehody v Studénce s účastí občana Polské republiky. Připojujeme se k zármutku osob postižených nehodou, která stála život a zdraví našich drahých českých přátel.“

Členové vlády k tragické nehodě (zdroj: ČT24)

Zbylí členové vlády odjeli autobusem do Ostravy, kde se k nim krátce před polednem přidal premiér i všichni tři ministři.

V souvislosti s nehodou začala padat ještě jedna otázka – je z bezpečnostního hlediska správné, že jede vedení států v jednom vlaku? „Myslím si, že to správné není. To, že se zatím nic nestalo, neznamená, že by nemohlo,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Soustrast vyjádřil na sociálních sítích také prezident Miloš Zeman. 

Fakta o nehodě ve Studénce

  • Do kamionu narazil na železničním přejezdu u Studénky na Novojičínsku vlak Pendolino jedoucí z Bohumína do Františkových Lázní. Havárie se stala před 08:00.
  • Při nehodě zemřeli 2 lidé.
  • Dalších 18 lidí bylo zraněno, z toho 4 velmi vážně
  • Nejvážněji zraněné transportovali záchranáři na Traumatologické oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě.
  • Další pacienty převezli kromě Ostravy do nemocnic v Novém Jičíně a Bílovci.
  • Kamion vjel na přejezd ve chvíli, kdy blikalo výstražné světlo a závory šly dolů.
  • Řidiče z kamionu policie zadržela. Podle ministra vnitra byl řidič z Polska.
  • Vlak před sebou po srážce hořící kamion tlačil.
  • Motor z kamionu byl nalezen až 200 metrů od místa nehody. Vlaku se podařilo zabrzdit až po delší trase.
  • Materiální škody dosahují téměř 160 milionů korun, z toho 150 milionů korun jsou na vlaku.
  • Jde o nejvážnější nehodu na železnici v České republice za posledních zhruba sedm let.
  • V srpnu 2008 rovněž ve Studénce a jen nedaleko místa dnešního neštěstí havaroval rychlík Comenius, který jel na trase Krakov - Praha. Vlak tehdy narazil do spadlé části mostní konstrukce. Na následky nehody zemřelo osm lidí, zraněných bylo sedm desítek.