Množírnám psů se postaví do cesty čipování

Praha – Česko se stalo množírnou Evropy. Psi z nelegálních velkochovů míří k tisícům lidí u nás i do zahraničí. Zatímco ve většině států Evropské unie fungují centrální evidence zvířat, které nezákonný byznys komplikují, u nás nic podobného neexistuje. To by ale mohla změnit připravovaná novela zákona - ta totiž počítá i s povinným čipováním.

Události: Čip by policii ukázal, kdo byl původní majitel psa (zdroj: ČT24)

Krajské veterinární správy provedly v loňském roce přes 1600 kontrol u chovatelů psů, porušení předpisů zjistily u téměř 450 z nich. „Pokud dojde k porušení některého ze zákonů, pak Státní veterinární správa předává podnět obci s rozšířenou působností, která koná dále,“ přibližuje praxi mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.

Majitel takové množírny pak může dostat pokutu dosahující až půl milionu korun. Problém ale je, že prokázat nelegální obchod je velmi komplikované. I z tohoto důvodu proto přišli ochránci zvířat s novelou zákona, která počítá s povinným čipování a vznikem centrálního registru psů. „Čipování je dle mého soudu standardní prvek civilizované legislativy a má to 24 z 28 států Evropské unie,“ dodává advokátka a předsedkyně organizace Animal Eye Zuzana Rennerová.

A právě čipy by pak pomohly policii najít původního majitele psa a zjistit, jestli se psy opravdu neobchoduje.

Čip bývá malý váleček z inertního materiálu. Umisťuje se pod kůži vlevo na krku. Čip je elektronický nosič informace s kódem, který je možné čtečkou rozpoznat:

Psí čip
Zdroj: ČT24

Česká republika patří k zemím s nejvyššími počty takzvaných množíren. Často jimi bývá sklep nebo opuštěný kravín, kde zvířata trpí v nevyhovujících podmínkách. Jsou zavřena v malých klecích, žijí ve vlastních výkalech a trpí nedostatkem potravy. Štěňata jsou odebírána příliš mladá. Katastrofální zdravotní stav se pak s nimi i přes veterinární pomoc táhne celý život.

Na to, že pes z množírny pochází, ukazuje právě třeba to, že jeho majitelé nepustí kupujícího do bytu, prodává se bez smlouvy nebo že kupující nevidí fenu, která je matkou štěňat. Poptávku po psech z množíren vytváří především snaha na nákupu psa ušetřit.