Aktivita islamofobů a extremistů poroste, očekává vnitro

Islamofobní populisté a protiimigrační organizace budou své aktivity stupňovat, uvedlo ministerstvo vnitra ve zprávě o vývoji extremismu v druhém čtvrtletí. Tématu se podle zprávy také aktivněji chopí „tradiční pravicoví extremisté“.

Krajní pravice u nás zůstává roztříštěná, což lze přikládat i konkurenci v podobě populistických uskupení, která se vymezují vůči přistěhovalectví a muslimské komunitě. Islamofobní spolky se sice podle vnitra od spojování s krajní pravicí distancují, ale jejich „radikální politické požadavky a návrhy i způsoby mobilizace sympatizantů se prakticky nelišily od projevů krajní pravice“.

„Mezi jednotlivými populisticky, proti imigrantům a proti muslimům orientovanými subjekty byla rovněž zjevná snaha o vytváření koalic či partnerství,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Například „Blok proti islámu“, který prý vzešel z okruhu lidí kolem iniciativy „Islám v ČR nechceme“, podle ministerské zprávy komunikoval se stranou Úsvit, Národní demokracií a s poslancem Tomiem Okamurou.

Od zátahu na revolucionáře hořel pětkrát policejní majetek

Podle vnitra islamofobně zaměřené akce mobilizují krajní levici k pořádání protidemonstrací. Část krajně levicové scény navíc reagovala na dubnové zadržení a obvinění několika lidí, kteří podle policie jako levicoví extremisté hlásící se k „Síti revolučních buněk“ plánovali útok na nákladní vlak s vojenským materiálem.

Po dubnovém zátahu došlo podle ministerstva k pěti žhářským útokům na policejní majetek, k nimž se hlásí právě Síť revolučních buněk. Ti, kteří se k útokům hlásí, je podle zprávy označují za projev solidarity, respektive vyjádření podpory obviněným anarchistům. I přes relativně vysoký počet útoků byla však Síť revolučních buněk poměrně izolovaným fenoménem, který si nezískal výraznější podporu ze strany anarchistického hnutí, dodává ministerstvo.

Vydáno pod