Šincl se stížností na Babiše neuspěl, zbývá jen soud

Sněmovní mandátový a imunitní výbor nebude řešit stížnost poslance ČSSD Ladislava Šincla na ministra financí Andreje Babiše (ANO). Výbor podnět odložil, protože ho nelze posuzovat v disciplinárním řízení. Politici se dostali do sporu kvůli Šinclovu pozměňovacímu návrhu k novele zákona o pojišťovnictví, kterou má dolní komora schvalovat ve středu.

Výbor podle jeho předsedkyně Miroslavy Němcové (ODS) vycházel z nedávného nálezu Ústavního soudu, který zúžil indemnitu, tedy beztrestnost poslance, na projevy na sněmovním plénu nebo v orgánech dolní komory. „Toto byla koaliční schůzka, na které byli pouze koaliční poslanci a vedli tam koaliční jednání o podobě zákona,“ uvedla Němcová. „Bylo to na politickém jednání. Disciplinární řízení nelze zahájit,“ dodal člen výboru za TOP 09 a Starosty Martin Plíšek.

Šincl tvrdí, že Babiš ho spolu s jeho rodinou při neveřejné diskusi o zákonu obvinil z korupce a zastrašoval ho. Babiš nařčení ze zastrašování odmítá, prý jen četl citace z tisku o Šinclovi, aby ukázal nedůvěryhodnost vládního poslance. Šincl před tím na sněmovním plénu naznačoval, že za nynějšími výhradami ministerstva financí k jeho pozměňovacímu návrhu by mohly být obchodní zájmy ministra financí a šéfa ANO. Babiš jeho vystoupení označil za „sprostý koaliční podraz“.

Šincl může spor řešit soudní cestou

Němcová se Šinclem souhlasí v tom, že i na koaličním jednání šlo o výkon poslaneckého mandátu, v disciplinárním řízení to ale posuzovat nelze. Kdyby Šincl odkázal na Babišova slova na plénu, výbor by se podnětem podle ní zabýval. Plíšek podotkl, že Šincl může záležitost řešit soudní cestou, například žalobou na ochranu osobnosti nebo na politické úrovni v koalici.

Pře vznikla kvůli změnám v provizích pojišťovacích zprostředkovatelů. Šinclův pozměňovací návrh směřuje k jejich omezení a zamezení současné praxe, kdy zprostředkovatelé ve snaze získat provizi za uzavření nové smlouvy s klienty ukončují smlouvy nejčastěji mezi druhým až pátým rokem pojištění. Ministerstvo financí reagovalo vlastním pozměňovacím návrhem, který garantuje vyšší hodnotu odkupného, tedy peněz, které spotřebitel obdrží při výpovědi pojištění.